10 tips: Så känner du igen en piratkopia på nätet

2017-03-15

Vill du vara säker på att du inte köper förfalskade eller andra olagliga produkter? Kolla in Konsument Europas 10 tips om hur du undviker att köpa piratkopior.

Att köpa piratkopior och andra olagliga produkter är riskabelt för din säkerhet, din hälsa och din plånbok. Så gör inte det! Är du fortfarande osäker? Fråga dig själv dessa frågor:

 • Skyddar dina förfalskade solglasögon verkligen dina ögon?
 • Är den förfalskade leksaken till ditt barn fri från giftiga ämnen?
 • Vilka tillsatser kan det vara i din förfalskade parfym?
 • Är du säker på ditt piratkopierade batteri inte exploderar när du använder det?
 • Vad händer om din förfalskade produkt är defekt? Kan du reklamera och hur är det med garantin?
 • Vad händer om du får ett brev från tullmyndigheterna eller en advokatbyrå där rättighetshavaren säger att du måste betala kostnaden för att förstöra den förfalskade mobilen du precis köpte i Asien?

Vill du vara säker på att du inte köper förfalskade eller andra olagliga produkter? Kolla in Konsument Europas 10 tips om hur du undviker att köpa piratkopior eller andra olagliga produkter på nätet.

1. Kolla upp säljarens identitet

Kolla alltid att kontaktuppgifterna på webbplatsen verkligen existerar, och var du kan klaga om du skulle stöta på problem. Här är kontaktuppgifterna du ska leta efter:

 • Företagets namn
 • Adressen
 • E-postadressen eller ett kontaktformulär där du får bekräftelse som innehåller meddelandet du skickade in.
 • Telefonnummer och (om det finns) faxnummer

Lita inte blint på webbadressen. Bara för att en adress slutar med ".se", ".dk", ".fr" eller någon annan europeisk adress betyder det nödvändigtvis inte att företaget ligger inom EU.

2. Läs andra kunders omdömen

Sök i en sökmotor för att kontrollera vad andra konsumenter skriver om företaget. Läs dessa kommentarer noggrant med kritiska ögon.

Är recensionen överdrivet positiv? Ser du samma person recensera produkten på flera andra webbplatser? Är recensionen för vag? Se upp! Det kan vara webshopen själv som skrivit recensionen, vilket är olagligt.

3. Kolla upp om webbplatsen tilldelats ett trygghetsmärke

Ett trygghetsmärke är en stämpel från tredje part, exempelvis Trygg E-handel eller Certifierad E-handel, som intygar att webbplatsen uppfyller kvalitetskraven för märket och utlovar ett säkert nätköp.

Har företaget ett trygghetsmärke på sin webbplats? För att vara säker på att märket är äkta, gå in på förtroendemärkets webbplats för att kontrollera att webbshopen faktiskt tilldelats detta trygghetsmärke.

4. Utvärdera om webbplatsen upplevs professionell

De flesta webbplatserna som säljer piratkopior ser inte särskilt professionella ut. De innehåller ofta stavfel, grammatiska fel och har dålig kvalitet på bilder av logotyperna, betalningsmedlen och produkterna de säljer.

Bara för att webbplatsen är på svenska, betyder det inte att den är registrerad i Sverige. Lita inte på webbplatser där webbadressen innehåller ord som "billig", "outlet" eller andra ord som uttryckligen pekar på låga priser.

5. Kolla upp dina konsumenträttigheter på webbplatsen

Näthandlare är skyldiga att ge dig tydlig och korrekt information om dina rättigheter som konsument, såsom 14 dagars ångerrätt eller reklamationstiden på minst 2 år.

Finns det ingen information om dina konsumenträttigheter inom EU? Ingen adress till ODR-plattformen? Leta efter din produkt någon annanstans!

6. Undersök bilden på produkten

Ser bilderna på webbplatsen oprofessionella ut? Är det något fel med logotypen eller ser bakgrunden konstig ut? Är bilderna av låg kvalitet? Är det omöjligt att zooma in? Kan du bara se en del av bilderna? Det kan vara tecken på att webbplatsen säljer piratkopior.

7. Undersök priset på produkten

Piratkopior säljs ofta till ett betydligt lägre pris än vad som anges i den officiella återförsäljarens webbutik. "Om priset är för bra för att vara sant, är det oftast det" är en princip du bör ha i åtanke när du handlar på nätet.

Tveka inte att jämföra priser på flera webbplatser, och ha alltid det totala priset i åtanke. Ingår moms, leveranskostnader, bankavgifter, tull och så vidare?

8. Kolla efter auktoriserade återförsäljare på den officiella webbplatsen

De flesta av de stora varumärkena ger bara specifika återförsäljare tillstånd att sälja deras produkter. Att beställa produkter från dessa återförsäljare garanterar att produkten du köper är äkta.

Gå till varumärkets officiella webbplats för att kontrollera att webbutiken du tänkt handla från verkligen är en auktoriserad återförsäljare och inte svartlistad.

9. Betala med säkra betalningsmetoder

När du betalar för ett köp på nätet, ska du följa 3 gyllene principer:

 • Betala alltid på en sida som har säker anslutning. Adressen ska börja med "https" och ha en ikon med ett hänglås eller en nyckel i adressfältet.
 • Betala med bankkort. Då kan du göra en kortreklamation och få återbetalning från kreditkortsutgivaren om säljaren inte respekterar dina konsumenträttigheter. Betalar du med kreditkort får du ett extra skydd genom att köpet då omfattas av konsumentkreditlagen (29 §).
 • Undvik direkt penningöverföringar som Western Union, Worldremit, Worldplay, Moneycorp med flera.

10. Var uppmärksam på om produkten har originaldelar

Det finns ingen tydlig definition för renoverade produkter. Är produkten ny eller inte? Det gör en avsevärd skillnad för din garanti och vad du kan förvänta dig av en sådan produkt.

Överväg priset du betalar och jämför det med priset för andra originalprodukter.

Tipslistan som broschyr och poster

Gillar du våra tips? Du kan ladda ner dem. Tipsen finns både som broschyr och som en kortare postervariant i pdf-format.

Broschyr: Är det säkert att köpa piratkopior? (pdf)

Poster: 10 tips: Så undviker du att köpa piratkopior på nätet (pdf)

Mer information

Tipsen är en sammanställning från Konsument Europas och ECC-nätverkets rapport The impact of counterfeiting on online consumer rights in Europe som lanserades 15 mars 2017.

Rapporten uppmärksammar riskerna med piratkopiering, konsekvenserna det innebär och innehåller tips hur man kan känna igen piratkopior på nätet.

Läs pressmeddelandet "Se upp med piratkopior på nätet"