stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

10 tips för äkta nätshopping i sommar

2017-06-22

Lyser solen med sin frånvaro? Kliar det i shoppingfingrarna? Då är du inte ensam. Men innan du nappar på ett supererbjudande på nätet kan det vara en god idé att undersöka webbshopen ordentligt. Konsument Europa har tipsen för att undvika att klicka hem piratkopian.

Enligt E-barometers årsstatistik är juni en av toppmånaderna att nätshoppa från utländska sajter. En vanlig anledning till att shoppa från utländska sajter är jakten på lägre priser. Men innan du slår till på ett bra erbjudande kan det vara bra att ha lite is i magen och undersöka webbshopen ordentligt.

Ett vanligt klagomål till Konsument Europa är att konsumenten tror de handlat en äkta vara på nätet, men som senare visar sig vara en piratkopia när de står med produkten i handen. Ta hjälp av vår checklista för att undvika piratkopiorna nästa gång du ska handla märkesvaror på nätet.

10 tips för att undvika piratkopior på nätet

  1. Kolla upp säljarens identitet. Kontrollera alltid att kontaktuppgifterna på webbplatsen verkligen existerar, och var du kan klaga om du skulle stöta på problem
  2. Läs andra kunders omdömen. Sök i en sökmotor för att kontrollera vad andra konsumenter skriver om företaget. Läs dessa kommentarer noggrant med kritiska ögon.
  3. Kolla upp om webbplatsen tilldelats ett trygghetsmärke. Ett trygghetsmärke intygar att webbplatsen uppfyller kvalitetskraven för märket och utlovar ett säkert nätköp. Klicka på märket för att kontrollera att det är äkta.
  4. Utvärdera om webbplatsen upplevs professionell. De flesta webbplatserna som säljer piratkopior innehåller ofta stavfel, grammatiska fel och har dålig kvalitet på bilderna.
  5. Kolla upp dina konsumenträttigheter på webbplatsen. Näthandlare är skyldiga att ge dig tydlig och korrekt information om dina rättigheter som konsument.
  6. Undersök bilden på produkten. Är bilderna av låg kvalitet eller ser konstiga ut? Det kan vara tecken på att webbplatsen säljer piratkopior.
  7. Undersök priset på produkten. Piratkopior säljs ofta till ett betydligt lägre pris än vad som anges i den officiella återförsäljarens webbutik. "Om priset är för bra för att vara sant, är det oftast det" är en princip du bör ha i åtanke när du handlar på nätet.
  8. Kolla efter auktoriserade återförsäljare på den officiella webbplatsen. Ofta finns det listor för vilka webbshopar som är godkända respektive svartlistade. Att beställa produkter från godkända återförsäljare garanterar att produkten du köper är äkta.
  9. Betala med säkra betalningsmetoder. Betala alltid på en sida som har säker anslutning, betala med bankkort och undvik direkta penningöverföringar.
  10. Var uppmärksam på om produkten har originaldelar. Är produkten renoverad? Innehåller den originaldelar? Det gör en avsevärd skillnad för din garanti och vad du kan förvänta dig av en sådan produkt.

Vill du veta mer? Du hittar listan i sin helhet i broschyren 10 tips för att undvika piratkopior på nätet (pdf) . Du kan även testa dina kunskaper om piratkopiering i vårt quiz.

Ska du utomlands i sommar?

Tänk på att det är olagligt att handla piratkopior även i övriga länder i EU. Blir du påkommen med att bära eller handla en piratkopia kan du få betala dyra böter. Läs mer om regler för piratkopior i olika länder inom EU.