Storm & Mets fortsätter skicka ut inkassokrav

2016-10-06

Storm & Mets Law Office har återigen gjort massutskick av inkassokrav till konsumenter. Inkassokraven skickas ut oavsett om konsumenten har betalat sin faktura eller inte.

Många konsumenter har senaste veckorna kontaktat Konsument Europa och är oroliga för inkassokraven de fått från Storm & Mets. Företaget är anlitat av bland annat bilvärderingsbolagen Autopriser, Fordonspris.com och Hurmycket.com för att driva in skulder från konsumenter.
 
Bild på inkassokrav från Storm & Mets.
Exempel på inkassokrav från Storm & Mets.

Vanliga frågor om Storm & Mets

Vad ska jag göra om jag fått ett inkassokrav från Storm & Mets?

Om du tidigare bestridit fakturan från bilvärderingsföretaget ska du bestrida inkassokravet på samma sätt. Det räcker att du bestrider inkassokravet en gång och du kan skicka det via mejl. Om du trots bestridandet får nya krav, och kraven överstiger 1000 kronor, kan du anmäla tvisten med bilvärderingsföretaget till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Kan jag få en betalningsanmärkning?

Du behöver inte oroa dig för att få en betalningsanmärkning. Att få ett inkassokrav innebär inte att du får en betalningsanmärkning. Ett inkassobolag har inga särskilda befogenheter att ge dig som konsument en betalningsanmärkning, utan det krävs även en insats från Kronofogdemyndigheten och/eller domstol. På Kronofogdens och Datainspektionens webbplatser kan du läsa mer om vad som krävs för att få en betalningsanmärkning.

Är Konsument Europa skandinavisk EU-ombudsman?

Konsument Europa är inte en skandinavisk EU-ombudsman. Inte heller är vi ett företag som debiterar konsumenter, utan en fristående enhet inom Konsumentverket. De länkar som Storm & Mets hänvisar till i inkassobrevet går till vårt frågeforum där vi ger svar med hänvisning till gällande lagstiftning. Läs mer om Konsument Europa under Om oss.

Storm & Mets polisanmälda

I april 2016 polisanmälde Datainspektionen Storm & Mets, då de inte har tillstånd att bedriva inkassoverksamhet i Sverige. Informationen finns även på Datainspektionens webbplats.

Mer information

I vårt frågeforum hittar du inlägg från konsumenter som har drabbats av Storm & Mets, samt svar från Konsument Europas juridiska rådgivare.

I vår artikel Stora problem med bilvärderingstjänster hittar du fler av de vanligaste frågorna och svaren om bilvärderingstjänster.