stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Ska du dejta online i höst?

2016-11-11

12 november är det "Alla krossade hjärtans dag". Har du bestämt dig för att ge kärleken en ny chans på nätet? Här tipsar vi om vad du ska hålla koll på innan du registrerar dig på en dejtingsida.

Kvinna som sitter i en soffa med en dator. Foto: Johnér.

Idag finns en uppsjö av olika dejtingsidor på nätet som gör att du kan starta sökandet av din nya kärlek hemma i ditt vardagsrum. I ivern att finna sin själsfrände missar tyvärr många att läsa det finstilta i avtalen, något som kan utmynna i kostsamma långtidsprenumerationer som är svåra att avsluta.

Gratistjänster är sällan gratis

Många gånger kan en dejtingtjänst framstå som kostnadsfri. Det är inte förrän du läser det finstilta i avtalet som du inser att tjänsten inte är gratis. Till exempel kan det vara kostnadsfritt att titta på ett begränsat antal profiler, men att aktiviteter som att ”gilla” profiler, kontakta ett visst antal personer och så vidare är kostnadsbelagt.

Kan bli dyrt att avsluta medlemskapet

Många dejtingfirmor tillämpar automatisk förlängning av medlemskapet, ibland med flera månader, vilket du sällan upptäcker förrän du kollar ditt kontoutdrag. Oftast har du då hunnit använda dejtingservicen så pass lång tid att du inte har rätt att få pengarna tillbaka om du ångrar dig eller säger upp avtalet.

Innan du skapar en profil på en nätdejtingsida, ta hjälp av vår checklista nedan.

Checklista för dejtingsidor

  • Innan du godkänner eller betalar: läs alltid avtalsvillkoren noggrant, även det finstilta. En dejtingtjänst som upplevs som gratis eller prisvärd kan bli dyr i slutändan. Leta efter information om rätten att ångra eller säga upp avtalet och hur du använder den.
  • Kolla upp hur länge medlemskapet gäller och om det kommer förnyas automatiskt efter en viss tid. Om så är fallet, kolla när och vad du måste göra om du inte vill fortsätta vara medlem. Medlemskapet är den tid du har tillgång till sidan och den minsta tiden du måste betala även om du inte längre vill vara medlem.
  • Om möjligt, ta skärmdumpar på alla steg i avtalsprocessen och spara avtalsvillkoren. En webbsida kan ändras snabbt, vilket gör det svårt att bevisa vilken information du hade tillgång till när du godkände avtalet.
  • Efter att du registrerat dig på webbplatsen: vänta på att få orderbekräftelsen och läs igenom den noggrant. Kontrollera att det som står där motsvarar dina förväntningar på dejtingtjänsten.
  • Betala gärna med kreditkort och kolla ditt bankkonto så att företaget inte drar mer pengar än vad ni avtalat om.

Mer information

Du får mer tips och råd i vår artikel om dejtingsidor. Har du fått problem med en nätdejtingsida i ett annat EU-land? Då kan du kontakta oss på Konsument Europa för kostnadsfri rådgivning eller ställa en fråga i vårt frågeforum.