Rekordmånga svenskar handlar på nätet

2016-02-24

E-barometern undersöker e-handelns omsättning och tillväxt, och bygger på information från konsumenter och e-handelsföretag. Som E-handel räknas försäljning av varor via internet som levereras hem till en konsument, eller till ett utlämningsställe, lager- eller uthämtningslokal.

Kategorierna som toppade listan under 2015 är kläder, skor och hemelektronik, men även böcker, sportartiklar och skönhets- och hälsoprodukter var populära att handla över nätet. Samtidigt ökade försäljningen av livsmedel med 40% förra året.

Näthandel är bekvämt och billigt

Enligt rapporten skedde ca var femte köp i en webbutik under 2015. Anledningarna till att konsumenterna valt att handla över nätet har framför allt varit att det har varit bekvämare och billigare. De allra flesta (80%) av konsumenterna har angett att betalningsalternativet har haft en stor del i om de har valt att handla i just den webbutiken eller inte. Även leveransalternativ har varit viktigt. 

Populärast att handla från Storbritannien och Tyskland

Att handla från ett annat land har blivit allt vanligare, då det har blivit lättare för utländska e-handelsföretag att nå de svenska konsumenterna. Under 2015 handlade 26% av svenskarna från utlandet, och de populäraste EU-länderna att handla ifrån var Storbritannien (32%) och Tyskland (28%).

Läs E-barometerns årsrapport 2015 här.