Planerar du att åka till fotbolls-EM i Frankrike?

2016-06-02

Fredag 10 juni drar fotbolls-EM igång i Frankrike. Har du planer på att närvara? Här får du tips så att du får ut det mesta av din upplevelse i Frankrike.

Biljetter

Undvik att köpa biljetter av icke auktoriserade försäljare. Det kan bli en dyr affär och kan också leda till att du faktiskt inte kommer in på arenan. Boka istället dina biljetter på UEFAS officiella sajt. Läs gärna vår checklista för evenemangsbiljetter för mer information.

Resan

Om du skulle råka ut för en flygförsening eller om flyget blir inställt har du rättigheter som flygpassagerare. Bland annat har du rätt att få hjälp på flygplatsen, och du kan också ha rätt till kompensation. Läs mer om detta i artikeln resa med flyg.

Boende

Kolla upp avbokningsreglerna innan du bokar. Det kan också vara bra att läsa andra besökares recensioner om hotellet, så att du får den standard du vill ha. Vill du boka genom en annan privatperson, så är det bra att använda sig av en professionell förmedlare. Betala med kreditkort och undvik banköverföringar eller kontantbetalning, (exempelvis Western Union). Läs mer i artikeln boka semesterboende.

Hyra bil

Om du planerar att hyra bil när du är i Frankrike så tänk på följande:

  • Betala med kreditkort i förarens namn och ta detta med dig.
  • Läs avtalet noga innan du skriver under och kolla särskilt upp att inte uthyraren har lagt på några extrakostnader utan din vetskap.
  • Dokumentera/fotografera eventuella skador på bilen innan du kör iväg så har du bevis, om uthyraren i efterhand skulle hävda att det är du som har orsakat skadan. 
  • Om du skulle råka ut för en olycka eller om bilen skulle gå sönder, kontakta uthyraren omedelbart och följ deras anvisningar.

Oavsett om du kör hyrbil eller egen bil, så tänk på att följa trafikreglerna på de franska vägarna, så riskerar du inte att mötas av en böter i brevlådan när du kommer hem. Du kan läsa mer i artikeln resa med bil.

Handla på nätet

Planerar du att köpa fotbollskläder över nätet – se upp för piratkopior! Om priset är ovanligt lågt är risken stor att plagget inte är äkta. Läs här om vilka regler som gäller för piratkopior inom EU.

Säkerhet

Vid akuta omständigheter, som till exempel ett terroristhot kan din match bli uppskjuten eller flyttad till en annan arena. Matchen kan också komma att spelas utan åskådare. I det senare fallet, kan du försöka be om återbetalning av biljetterna.

Om något problem skulle uppstå är du välkommen att kontakta Konsument Europa!