Över 40 miljoner piratkopior stoppade i tullen

2016-09-28

Under 2015 stoppade tullmyndigheterna inom EU över 40 miljoner piratkopierade artiklar med ett sammanlagt värde av drygt 642 miljoner euro. Det visar en rapport från EU-kommissionen som nyligen presenterats.

I Sverige stoppades ifjol cirka 58 000 piratkopierade artiklar och över 240 ingripanden gjordes skriver Tullverket i ett pressmeddelande. De största antalet ingripanden gjordes i postflödet och merparten av alla omhändertagna varor förstördes.

- Under föregående år ingrep Tullverket bland annat mot piratkopierade reservdelar och tillbehör till mobiltelefoner samt kläder och skor, säger Suzan Kalinagil, specialist på immaterialrätt och produktsäkerhet på Tullverket.

Konsumenter inte medvetna om att de köper oäkta varor

De flesta kopiorna kommer ofta från Asien, men allt fler piratkopierade varor dyker upp i försändelser från olika håll i världen då alltfler handlar på internet. Konsumenterna är inte alltid medvetna om att varan de köper är en piratkopia.

- Vi får allt oftare frågor via vårt frågeforum där konsumenter tror de handlat en äkta vara, men det visar sig vara en piratkopia. Många gånger har konsumenten varit inne på en brittisk sajt, men sedan skickas varan från Kina eller Hong Kong, säger Jolanda Girzl, chef på Konsument Europa.

Vidare berättar Jolanda att Konsument Europa tyvärr inte kan hjälpa till i ärenden där det saknas kontaktuppgifter om vart företaget egentligen är registrerat. Oftast finns bara ett kontaktformulär på webbplatsen och inga andra uppgifter där man kan nå företaget.

- Jag råder verkligen konsumenterna att använda sig av vårt frågeforum och våra checklistor för e-handel och piratkopior innan man handlar på nätet, säger Jolanda.

Riskabelt med piratkopior

Förutom att piratkopierade produkter påverkar samhället negativt med förlorade skatteintäkter, arbetstillfällen och kostnader för att bekämpa den illegala verksamheten med piratkopiering så kan även produkterna i sig utgöra en risk för konsumenterna. Många förfalskade produkter uppfyller inte säkerhetskraven och är därför direkt farliga, t.ex. piratkopior av läkemedel eller leksaker.

Källa: Tullverkets pressmeddelande 23 september 2016 (pdf)

Mer information

Läs mer i EU-kommissionens rapport (pdf), Konsument Europas artiklar om e-handel och råd om piratkopior.

För att motverka piratkopiering och höja kunskapsnivån om piratkopiering i samhället ingår Konsumentverket/Konsument Europa tillsammans med Tullverket, Läkemedelsverket, Polisen, PRV och Åklagarmyndigheten i Myndighetsnätverket mot piratkopiering.