stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Många konsumenter missnöjda med leverans från Voga

2016-09-07

Många konsumenter har hört av sig till Konsument Europa med klagomål på möbelföretaget Voga. Problem med leverans är den vanligaste orsaken till missnöjet.

Företaget Voga utlovar på sin webbplats att leveranstiden för en beställd vara är mellan 8-16 veckor, men många konsumenter har fått vänta längre än så. På företagets webbplats står det att varorna levereras till ett lager i Irland och att du som konsument har möjlighet att hämta din vara där, eller själv ombesörja leverans till Sverige.

Detta kan du göra om du inte fått din vara levererad:

Kontakta företaget och ge dem en skälig tilläggstid

Om du inte har fått din vara levererad inom utsatt tid ska du kontakta företaget och ge dem en skälig tilläggstid. Tilläggstiden ska vara skälig i förhållande till exempelvis den ursprungliga leveranstiden och omständigheterna i övrigt. Ett exempel kan vara om företaget meddelar att deras transport blir en vecka sen - då är det inte skäligt att säga att du vill ha leverans inom 6 dagar.

Kontakta din bank

Om du har betalat din vara med kreditkort kan du vända dig till din bank och göra en kortreklamation. Har du betalat med bankkort, så är det bankens avtalsvillkor som avgör om detta är möjligt.

Detta har du rätt till:

Rätt att häva avtalet

Om företaget inte levererar inom tilläggstiden som du har meddelat, har du rätt att häva avtalet. Företaget har då inte rätt att ta ut någon administrationsavgift, som det står i avtalsvillkoren.

Ångerrätt

Om du har handlat över nätet har du rätt att ångra ditt köp inom 14 dagar från det att du mottagit varan. Om företaget inte informerat dig om ångerrätten, eller om informationen är ofullständig förlängs ångerrätten med ett år.

Voga hänvisar till ett undantag gällande ångerrätten

Konsument Europa har uppmärksammat att Voga ofta hänvisar till ett undantag gällande ångerrätten. De hävdar att varorna är specialtillverkade enligt konsumentens önskemål och att ångerrätten därför inte gäller. Företaget erbjuder ett standardsortiment, därför bedömer Konsument Europa att det är tveksamt om Voga kan använda sig av detta undantag.