stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Många klagomål på Luxstyle

2016-11-09

Konsument Europa har senaste tiden fått in många klagomål mot det danska företaget Luxstyle. Artikeln är uppdaterad 2017-05-10.

UPPDATERING 2017-05-22: Facebook har blockerat Luxstyle från att annonsera på Facebook och Instagram. Läs hela nyheten här.

UPPDATERING 2017-03-02: Konsument Europa delar för närvarande inte ärenden gällande Luxstyle med systerkontoret i Danmark. Därför har fullmakten från och med 2017-03-02 tagits bort från den här sidan. Läs mer längre ned i artikeln.

UPPDATERING 2017-03-02: Konsumenter har börjat få inkassokrav från Alektum gällande fakturor från Luxstyle, trots att de har bestridit fakturorna till företaget.

UPPDATERING 2017-02-03: Sedan 2 februari 2017 måste du skriva under en fullmakt (Power of Attorney) för att Konsument Europa och vårt danska systerkontor ska kunna hantera ditt ärende med Luxstyle. Läs mer och ladda ner fullmakten längre ner i artikeln.

UPPDATERING 2017-02-03: Luxstyle är polisanmält av Danmarks Konsumentombudsman. Läs hela nyheten här.

Konsumenter uppger att de klickat på en annons i sociala medier som leder till en informationssida om produkten. På informationssidan måste man fylla i uppgifter som namn, adress, e-postadress och telefonnummer för att kunna se prisuppgifterna. Trots att konsumenten väljer att inte göra något köp eller avbryta sin beställning skickas ändå produkterna med tillhörande faktura.

Konsumenter som fått obeställda varor från Luxstyle blir även oroliga att de blivit bundna till ett abonnemang hos företaget. I vissa fall har konsumenter gjort vad de tror är ett engångsköp hos Luxstyle, som senare visar sig vara ett abonnemang med månadsvisa kontodragningar.

Videoannonser i sociala medier

Annonserna från Luxstyle förekommer framförallt som videoannonser på Facebook och Instagram. Produkterna som erbjuds är bland annat ansiktsmasken ”Blackhead Killer” och ögonfransserumet ”Quickmax”. I sociala medier marknadsför Luxstyle produkterna genom namn som Upstylemag, For Women, Svenska kvinnor, Beauty Women, BeautyLux med flera.

Exempel på annonser i sociala medier från Luxstyle. Skärmdump.Skärmdump: exempel på annonser från Luxstyle.

Inkassokrav från Alektum

Under januari och februari 2017 har konsumenter kontaktat Konsument Europa angående inkassokrav från Alektum gällande fakturor från Luxstyle. Ärendena kan du läsa mer om i Konsument Europas diarium.

Om du har bestridit fakturan till Luxstyle, ska du bestrida inkassokravet till Alektum på samma sätt. Hur du ska gå tillväga kan du läsa om i stycket nedan.

Har du fått en obeställd vara från Luxstyle?

Om du fått en produkt du inte beställt tillsammans med en faktura från Luxstyle är det viktigt att du bestrider fakturan och sparar all dokumentation. Bästa sättet att bevisa att du inte har gjort en beställning är om du kan visa skärmdumpar eller film av orderprocessen.

Läs mer om hur du bestrider fakturor/inkassokrav för obeställda produkter

Har du fått blanketten "Ej mottagit paket"?

Konsument Europa har fått frågor om blanketten "Ej mottagit paket - Detta erkännandedokument kring icke mottaget paket är ett juridiskt dokument" som företaget skickar ut. 

I dokumentet under punkten bakgrund nämns bland annat: "Kunden har beställt från Luxstyle... Kunden har varit i kontakt med LuxStyles kundservice. Målet med kundservicekontakten har varit att hitta en passande lösning för båda parter..."

Du ska inte skriva under den om du inte har beställt något. Om du skriver på accepterar, erkänner och samtycker du till alla villkor i dokumentet. Tänk på att det är företaget som ska bevisa att du har gjort en beställning och har ett avtal med dem när de kräver dig på betalning.

Här kan du se dokumentet i helhet

Hur kan Konsument Europa hjälpa?

För närvarande har vi ingen möjlighet att dela Luxstyle-ärenden med vårt danska systerkontor. Därför har fullmakten från och med 2017-03-02 tagits bort från webbplatsen. Vi inväntar mer information och uppdaterar artikeln kontinuerligt.

Trots att vi i dagsläget inte delar Luxstyle-ärenden med ECC Danmark kan du fortfarande kontakta Konsument Europa för rådgivning och stöd i ditt ärende.