stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Låt inte klockan stressa dina nätinköp under Black Friday

2016-11-23

Den 25 november är det dags för Black Friday. På årets största readag är det lätt att förblindas av alla låga priser och tidsbegränsade erbjudanden. ”Håll dig till din shoppinglista, jämför prishistorik och kolla upp företaget du tänker handla från”, är tipsen från Konsument Europas chef Jolanda Girzl.

Låt inte klockan stressa dig till ogenomtänkta inköp under Black Friday.

Hej Jolanda! På fredag är det Black Friday. Hur ska jag som konsument tänka för att inte dras med i köpstressen på nätet den här dagen?

- Det är lätt att man blir stressad av nedräkningsur och lockerbjudanden på dagens e-handelssajter. På flera företags e-handelssajter kan du redan se tidur som visar hur många timmar och sekunder det är kvar till årets största readag. Många företag börjar med sina erbjudanden redan vid tolvslaget, för att sedan lansera nya fynd varje timme. Håll dig till din shoppinglista eller budget du satt upp, och kontrollera att reapriset verkligen är ett reapris. Vissa handlare kan höja priset veckorna innan Black Friday för att sedan sänka det till vanliga priset igen, men kalla det för reapris. Titta på prishistorik på prisjämförelsesajter, använd även de internationella.

Så om jag hittar en sajt som säljer superbilliga märkesjackor inom min budget är det bara att slå till?

– Nej, var alltid vaksam mot extremt billiga erbjudanden, särskilt om du hittar en ny e-handelssajt. Inför Black Friday och jul kan det dyka upp många bluffsajter eller e-handelssajter med piratkopior. Kolla upp företaget innan och läs gärna vad andra skriver om företaget på nätet. Det gör du snabbast genom en sökning i en sökmotor, till exempel google.

När jag väl bestämt mig för att handla, hur betalar jag säkrast?

– Med faktura eller kreditkort. Då kan du hålla på betalningen eller göra en kortreklamation om något skulle gå snett med köpet. Kolla även med din bank om du kan geoblockera ditt kort, det vill säga spärra det för vissa regioner. Då kan du vid behov låsa eller låsa upp kortet för köp utomlands. Jag tycker det fungerar utmärkt.

Om det skulle gå åt skogen med ett köp, vad ska jag göra då?

– Om du får problem med ett köp ska du alltid vända dig till företaget du handlat av i första hand. Om du och företaget inte kan lösa det kan du kontakta oss på Konsument Europa. Vi kan hjälpa till i ärenden där du handlat från ett företag som finns utanför Sverige inom EU, Norge eller Island.

Till sist. Ska du handla något på nätet under Black Friday?

– Jag ska försöka beta av några julklappar som finns på min shoppinglista, men jag kommer inte göra några spontanköp.

Fakta Black Friday

  • Black Friday infaller fjärde fredagen i november, dagen efter Thanksgiving, och kommer från USA. Där är det årets största readag där alla skolor och många företag är stängda.
  • I Sverige uppmärksammades dagen för första gången 2013. Då ökade försäljningen av näthandeln med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Mest handlades böcker, datorspel och filmer.

Källa: Leva och Bo, Expressen