Har du köpt en produkt av Designers Revolt?

2016-10-26

Har du en lampa eller möbel hemma från Designers Revolt? Om du tröttnar på den – kom ihåg att du inte får sälja produkten vidare.

Bild av stolar, bord och lampa.

Företaget Designers Revolt sålde billiga kopior av populära och exklusiva inredningsklassiker. Nyligen dömdes huvudmännen i Stockholms Tingsrätt till 1,5 års fängelse och höga skadestånd. Målet är ett av största någonsin rörande upphovsrättsbrott i Sverige.

Företaget har varit registrerat i Storbritannien där upphovsrätten för bruksdesign gäller i 25 år, men eftersom möbelkopiorna främst marknadsförts och sålts till kunder i Sverige klassades verksamheten som olaglig enligt svenska regelverk. I Sverige gäller upphovsrätten 70 år efter formgivarens död.

Olagligt att sälja kopior vidare

För en privatperson är det inte brottsligt att köpa en kopia av ett upphovsskyddat verk. Däremot är det olagligt att sälja vidare en kopia, till exempel om du säljer via marknadsplatser eller grupper på nätet. Förutom att piratkopior är olagliga kan de dessutom utgöra en säkerhetsrisk eftersom de saknar riktiga säkerhetscertifieringar.

Vill du veta mer?

Har du hittat en designvara till ett ovanligt lågt pris? Läs våra allmänna råd om piratkopior. Du kan även läsa mer om vad som gäller när du köpt en piratkopierad produkt.