Handeln med piratkopior kostar miljardbelopp varje år

2016-12-20

Enligt en rapport från Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO) kostar handeln av förfalskade varor EU-länderna 721 miljarder varje år. Dessutom går 790 000 jobb förlorade.

Kläder, skor och accessoarer är de branscher som drabbas mest av piratkopiering. Enligt rapporten är Sverige ett av de minst drabbade länderna, skriver DN. En bransch som inte finns med bland de områden som granskats är kopiering av möbler, vilket nyligen varit aktuellt i Sverige med Designers Revolt som sålde kopior av svenska möbelklassiker.

Flera anledningar att undvika piratkopior

Förutom att branschen som lever av produkterna slås ut, och att du som konsument blir lurad till att köpa produkter av dålig kvalitet, kan kopior av produkter som läkemedel eller leksaker vara direkt farliga. Dessutom stöder den som använder sig av piratkopierade produkter organiserad kommersiell kriminalitet.

Så känner du igen en piratkopia

Om du misstänker att märkesvaran du beställde på nätet kan vara en förfalskning, kan du ta hjälp av våra allmänna råd om piratkopior. Där får du tips om hur du undersöker en produkt som du misstänker är en piratkopia eller en webbplats du misstänker säljer förfalskade produkter.

Mer information

Här kan du läsa hela rapporten från EUIPO.