stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

5 planeringstips inför höstlovsresan i Europa

2016-09-20

Tänker du resa bort med familjen på höstlovet? Här kommer fem tips på vad du ska hålla koll på när du planerar familjesemester i Europa – och hur du ska gå tillväga om ni råkar ut för otrevliga överraskningar.

1. Flyg

Se till att vara på flygplatsen i god tid innan så du hinner checka in familjen innan ni ska flyga. Det är ditt ansvar att hålla dig uppdaterad med avresetider och gater, även om det skulle bli ändringar. Om flyget däremot blir försenat eller inställt, eller om något skulle hända med ditt bagage, har ni rätt att få hjälp på flygplatsen och kan ha rätt till kompensation. Du kan läsa mer om vad som gäller i artikeln resa med flyg.

2. Boende

Läs igenom avtalsreglerna noga innan du bokar familjens boende, särskilt vad som gäller om du skulle behöva avboka. Tänk på att idag finns det många hotell som inte tillåter barn eller har barnfria zoner. Om du inte är nöjd med boendet ska du klaga på plats så uthyraren har en chans att rätta till felet under din vistelse. Du kan läsa mer om boende utomlands i artikeln boka semesterboende.

3. Hyrbil

Om du planerar att hyra bil kan det vara bra att jämföra priser och boka på webben innan resan. Extrautrustning som bilbarnstol och GPS kanske inte finns att hyra eller kan bli dyrt om du bokar på plats. Läs noga igenom avtalsreglerna innan du gör en bokning. Använd vår checklista för att hyra bil när du planerar vilken biluthyrare du ska använda dig av.

4. Piratkopior

Om du planerar en shoppingresa med tonåringen ska ni vara vaksam på billiga märkeskläder. Om priset är ovanligt lågt är varan mest troligt en piratkopia, och ni riskerar att få betala ett högre pris i slutändan. I Italien kan du få böta upp till 10 000 euro om du ertappas med att köpa förfalskade varor. Du kan läsa mer om vilka regler som gäller för piratkopior i olika EU-länder.

5. Timeshare

Reser du ofta med familjen och har funderat på att köpa bostad utomlands? Var på din vakt om du får erbjudande om Timeshare eller delat boende. Den här typen av boende säljs ofta med extremt aggressiva säljmetoder och avtalen kan vara rejält svåra att ta sig ur. Om du ändå tänker köpa – gardera dig med vår checklista innan köp av semesterboende.

Har du frågor?

Om du har frågor, vill veta mer eller har ett problem som uppstått med din resa är du välkommen att kontakta Konsument Europa!