25 % av EU:s unga laddar ner olovligen på nätet

2016-04-22

En fjärdedel av EU:s medborgare mellan 15-24 år erkänner att de avsiktligt använt olagliga källor för att komma åt digitalt innehåll de senaste 12 månaderna.

Detta visar en undersökning gjord av European Union Intellectual Property Office, (EUIPO). Anledningen till att deltagarna i undersökningen använder innehåll på ett olagligt sätt är för att det är gratis, eller många gånger billigare än att ladda ner och använda innehållet på laglig väg. Film, serier musik och spel är det som har laddats ner mest.

Anser inte att de har gjort fel

En av fyra av de tillfrågade anser inte att de har gjort fel när de laddat ner den här typen av innehåll för personligt bruk. En tredjedel anser att innehåll från olagliga källor är mycket lättare att få tillgång till än om man försöker hitta ett lagligt alternativ.

Sex av tio unga EU-medborgare säger att de skulle sluta använda olagliga källor för att komma åt digitalt innehåll om det fanns mer prisvärda lagliga alternativ tillgängliga.

Vanligare att försöka komma åt digitalt innehåll än att köpa piratkopior

Att försöka komma åt digitalt nätinnehåll på olaglig väg är vanligare än att köpa piratkopior på nätet. Bara 12% av de tillfrågade säger att de avsiktligt har köpt piratkopior på nätet de senaste 12 månaderna - då mestadels kläder, skor och accessoarer. Över hälften av dessa har köpt piratkopior för att det har varit billigare.

Litar inte på sajter som säljer piratkopior

De flesta köper dock inte piratkopior på nätet. Över hälften av de tillfrågade uppger att de inte litar på sajter som säljer piratkopior. 20% svarar att de är rädda att deras personliga uppgifter kan komma att missbrukas om de gör ett köp.

Läs hela pressmeddelandet här.