Frågor om coronasituationen (Visa meddelande)

Tyskt beslut tvingar VW att återkalla 8,5 miljoner bilar

2015-10-20

Tysklands transportmyndighet har beordrat en återkallelse av alla Volkswagen-bilar som är berörda av det omtalade utsläppsfusket. Enligt EU:s regler påverkar återkallelsen samtliga Volkswagen-fordon inom unionen.

Närbild på ratt i Volkswagen.

Volkswagen måste återkalla de dieselbilar vars mjukvara har manipulerats för att kringgå utsläppsregler och som sålts inom EU. Detta enligt ett beslut från den tyska federala transportmyndigheten, Kraftfahrt-Bundesamt

En EU-regel gör att bilar som återkallas från ett av medlemsländerna automatiskt är återkallade från samtliga EU-länder. Detta innebär att sammanlagt 8,5 miljoner Volkswagen-fordon påverkas av det tyska beskedet.

Bilarna ska åtgärdas senast 2016

Tysklands transportminister Alexander Dobrindt har begärt att Volkswagen ska vidta lämpliga åtgärder utan kostnad för konsumenterna, för att säkerställa att givna utsläppsregler följs senast innan utgången av 2016.

Enligt tyska medier avvisade den tyska transportmyndigheten ett förslag från Volkswagen om en frivillig återkallelse av företagets fordon, innan beslutet om en allomfattande återkallelse fattades.

Detta gäller för svenska konsumenter

Transportstyrelsen kommer att föra en dialog med Volkswagen Sverige om hur återkallelsen ska genomföras i Sverige. Enligt Volkswagen kommer åtgärderna – som kan komma att beröra både mjukvara och hårdvara – att påbörjas i januari 2016.

På Volkswagens svenska webbplats kan du kontrollera om din dieselbil är berörd av återkallelsen.