stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Sverige näst bäst på webben inom EU

2015-02-26

Från EU-kommissionen kommer nu ett index som återspeglar hur väl internet och digitala tjänster är utbyggt i varje EU-land. Danmark får bäst betyg, med Sverige som god tvåa.

EU-kommissionens index, som rankar medlemsländernas nätvanor och digitala ekonomier, är sammanställt av 30 indikatorer fördelade på fem huvudkategorier. De fem kategorierna mäter

  • uppkoppling
  • digitala färdigheter
  • integrering av digital teknik
  • digitala offentliga tjänster
  • nätaktiviteter.

Grattis till vårt grannland

Vinnare i den nya rankingen är Danmark, med Sverige som stark tvåa och Holland och Finland på en delad tredjeplats. Sveriges höga betyg beror till stor del på vårt välutbyggda bredband – 99 procent av befolkningen har tillgång till fast nät – och att vi är Europas flitigaste på att läsa nyheter, betala räkningar och handla prylar på nätet.

Som jämförelse kan nämnas att i genomsnitt har 81 procent av hushållen i övriga Europa tillgång till internet.

Fattigaste länderna i botten

De två länder som presterar sämst i mätningen är också Europas fattigaste; Bulgarien och Rumänien. Enligt EU-kommissionen använder tre av fyra EU-medborgare nätet dagligen, men frekvensen varierar naturligt nog mellan länderna.

Mer information finns på Europaportalen.