stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Stora problem att vänta om isländsk masstrejk blir av

2015-05-29

Enligt ECC Island är det är en överhängande risk att en stor del av Islands arbetskraft går ut i strejk i början av juni. Så här kan du som turistande konsument drabbas.

De isländska facken har hotat med strejk i en veckas tid, men idag fredag flyttade man fram startdatumet rapporterar Konsument Europas systerkontor ECC Island.

Till att börja med kommer en och en yrkesgrupp att strejka från den 2 juni, och om förhandlingarna fortfarande inte lett fram den 11 juni kommer alla anställda i fyra olika fack att tas ut i strejk. Planen ser ut som följer:

  • 2–3 juni: Bussbolagsanställda
  • 4–5 juni: Hotellanställda
  • 5–6 juni: Flygplatsanställda
  • 7–8 juni: Anställda i rederier samt servicebutiker
  • 9–10 juni: Oljebolagsanställda

Från och med den 11 juni och tills vidare kommer alla anställda i facken Icelandic Union of Commercial and Office Workers (VR), Commercial Federation of Iceland (LÍV), ett paraplyfack som omfattar anställda inom catering, fabriker, arbetare och sjömän (Flóabandalagið), Icelandic Association of Academics (BHM) och Icelandic Professional Trade Association (SGS) att tas ut i strejk. 

Strejkerna kan få betydande effekter på både internationella och inhemska flygningar. Enligt europeisk lagstiftning har passagerare vissa rättigheter vid strejk. Mer om detta i artikeln Inställt flyg.

UPPDATERING 2015-06-01: Strejken är avblåst, och ett nytt löneavtal är på plats (reds. anm.).