stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Snart slopas roamingavgifterna inom EU

2015-08-10

Snart slopas roamingavgifterna. Från och med mitten av 2017 behöver man inte betala mer för att använda mobiltelefonen i ett annat EU-land.

Efter långa förhandlingar har EU-parlamentet och medlemsländerna äntligen enats om ett preliminärt paket vars syfte är att avveckla de digitala gränserna i unionen. 

EU-parlamentet ville omgående slopa avgifterna helt men medlemsländerna har krävt en övergångsperiod. Därför har man kompromissat följande lösning; i april 2016 sätts ett tak för roamingavgifterna och 15 juni 2017 slopas avgifterna helt. 

Enklare att säga upp avtal

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) är nöjd över den kommande förändringen. 

– I vår uppkopplade värld blir den digitala agendan allt viktigare och jag är glad över detta historiska beslut som kommer att främja resande konsumenter och företagare inom EU och därmed stärka vår konkurrenskraft och främja innovation och tillväxt, säger hon i ett pressmeddelande. 

Förutom att det ska bli billigare för konsumenter att använda sina mobiltelefoner och internetuppkopplingar, ska det även bli enklare att säga upp abonnemang med en internetoperatör om den utlovade hastigheten inte stämmer.

De nya roamingavgifterna från april 2016

  • Högst fem eurocent per minut för samtal.
  • Två eurocent för SMS.
  • Fem eurocent per megabyte data exklusive moms.

Från och med 15 juni 2017 slopas avgifterna helt.