stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Håll koll när du shoppar på Cypern

2015-09-04

Eftersom endast den södra delen av Cypern är en medlemsstat i EU, kan problem uppstå när konsumenter försöker ta med sig varor som inte överensstämmer med EU:s normer över till andra sidan gränsen.

Bilden visar hamnområdet i Limassol på Cypern.

Vi har tidigare rapporterat att många kommuner i Italien har genomfört särskilda informationskampanjer på olika språk i sommar, för att informera turister om hur den lokala ekonomin och konsumenternas hälsa och säkerhet sätts på spel genom försäljning av förfalskade varor.

Liknande problem kan uppstå när du besöker Cypern. Ön är uppdelad i två och endast den södra delen, Republiken Cypern, är en medlemsstat i EU. Av denna anledning finns det särskilda EU-regler som gäller den som vill importera varor från den norra delen av ön till Republiken Cypern.

Semesterfyndet kan bli dyrt

Konsumenter riskerar att stoppas av tullen vid den cypriotisk-turkiska gränsen, och om varorna verkar vara förfalskade eller om de inte överensstämmer med EU:s normer kan de tas i beslag av de cypriotiska myndigheterna. Med andra ord kan semesterfyndet komma att stå dig dyrt.

Mer information om vad som rent praktiskt händer finns i artikeln Har din vara blivit stoppad i tullen?