Frågor om coronasituationen (Visa meddelande)

Så nätdejtar du tryggt

2015-02-09

De stora dejtingsidorna har som mest trafik framåt våren, och inte sällan är dessa webbplatser baserade utomlands. Komplexa avtalsvillkor har ställt till det för många svenskar, men några enkla förhållningsregler gör det enklare. 

Många av de anmälningar som varje år kommer in till Konsument Europa och Konsumentverket visar att många slarvar med att läsa avtalsvillkoren innan de anmäler sig till en dejtingsida, vilket gör att man ofrivilligt kan fastna i ett knepigt abonnemang.

Enligt statistik nätdejtar svenskarna som flitigast i januari och februari, och bara i Sverige har branschens omsättning tredubblats på några år. Här är våra 10 bästa tips för att undvika kostsamma misstag när du ingår avtal för en dejtingtjänst:

  1. Kolla upp vem du har att göra med och i vilket land företaget är registrerat.
  2. Kolla upp om tjänsten är gratis endast en begränsad tid och om den övergår till en betaltjänst.
  3. Läs avtalsvillkoren noggrant. Leta efter information om rätten att ångra avtalet och hur du använder den.
  4. Kolla upp minsta bindningstid – alltså den tid du måste betala för ditt medlemskap, oavsett om du är aktiv eller ej.
  5. Betala alltid med kreditkort om möjligt.
  6. Ta reda på om avtalsvillkoren innehåller något gällande ägarskapet av dina bilder. 
  7. Uppmärksamma skillnaden mellan ångerrätten – vilken generellt är 14 dagar från det att avtalet slutits – och din rätt att säga upp medlemskapet efter bindningstiden.
  8. Om du vill ångra abonnemanget ska du kontakta näringsidkaren skriftligt så snart som möjligt och informera tydligt om att du använder dig av din ångerrätt.
  9. Kommer medlemskapet förnyas automatiskt efter en viss tid? Om så är fallet, kolla när och vad du måste göra om du inte vill fortsätta att vara medlem.
  10. Efter att du registrerat dig på webbplatsen, vänta på att få en orderbekräftelse. Läs bekräftelsen för att se över avtalets omfattning. Bekräftar det dina förväntningar vad gäller tjänstens innehåll?

Om du har ingått ett avtal om en dejtingtjänst och sedan ångrat dig, och om du inte når en lösning med näringsidkaren, kan du kontakta Konsument Europa för mer information och råd. Vår interaktiva frågor- och svartjänst hittar du här, och mer information om vår telefonrådgivning finns här.