stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Register ska förhindra bilbedrägerier

2015-02-26

Vill du försäkra dig om att bilen du vill importera är bekymmersfri och utan anmärkningar från exportlandet? Ta då en titt i det europeiska bil- och körkortsregistret EUCARIS. 

Det var den holländska transportmyndigheten som tog initiativet till EUCARIS, European Car and Driving License Information System, redan 1994. Syftet, då som nu, var att utbyta information om bilar och körkort över de europeiska gränserna.

Idag är samtliga EU-länder anslutna till systemet, och även Norge, Island och Schweiz. Alla bilar som exporteras över de europeiska gränserna kollas mot EUCARIS register för att förhindra försäkringsbedrägerier och för att säkerställa att bilen inte är stulen. 

Förenklar även för polisen

EUCARIS-registret är inte bara ett tacksamt stöd för konsumenter, utan det är även till hjälp för den inhemska polisen. Det är bland annat möjligt att kolla upp om en person har belagts med något trafikrelaterat förbud i ett annat land, innan ett nytt körkort godkänns. 

Som privatperson ska man framför allt vara uppmärksam på att polisen, genom EUCARIS-registret, har möjlighet att kräva in trafikböter som utfärdats i ett annat land än bilägarens hemland. Polisen har även möjlighet att kolla upp utländska trafikanter vid vägkontroller och liknande.

Mer information hittar du på EUCARIS webbplats.