Frågor om coronasituationen (Visa meddelande)

Ny regel ökar skyddet vid köp av paketresor

2015-10-28

På tisdagen antog Europaparlamentet en ny lag, som innebär att paketresor köpta på nätet kommer få samma skydd som de resor som köps hos vanliga resebyråer.

Tidigare har ett EU-direktiv från 1990 skyddat konsumenter som bokar paketresor på nätet – det vill säga flygresor, hotell och biluthyrningar som bokas som ett sammansatt semesterpaket.

De nya reglerna, som Europaparlamentet beslutade om den 27 oktober, ser till att konsumenter får bättre möjligheter att avboka en beställd paketresa. Framöver ska konsumenter även få tillgång till tydlig information om vem som är ytterst ansvarig om någonting med köpet går fel.

Huvudpunkterna i de nya reglerna:

  • Bättre skydd vid så kallade sammanlänkade researrangemang. Köp där konsumentens uppgifter överförs mellan olika aktörer, eller där en andra beställning görs inom 24 timmar efter att den första tjänsten bokades, ska betraktas som ett paketerbjudande. 

  • Tydligare information. Innan konsumenten genomför köp av en resa eller del av en resa måste arrangören och återförsäljaren klargöra att de säljer ett resepaket; det vill säga informera om konsuments rättigheter och om vem som är ytterst ansvarig om någonting går fel. Researrangören är också skyldig att bistå konsumenten med ungefärliga avrese- och hemkomsttider samt uppgifter om vilka extra kostnader som kan uppstå. 

  • Rätt att avboka. Konsumenten har rätt att avboka en paketresa och få pengarna tillbaka om priset på resan stiger med mer än åtta procent innan avresedatumet, och även om "svårförutsedda" händelser som naturkatastrofer och terrorattentat inträffar på resedestinationen.

EU-länderna har nu två år på sig att införliva de nya reglerna i nationell lag och ytterligare sex månader för att de ska börja gälla. En svensk utredning är tillsatt och ett förslag till svensk lagtext ska presenteras i augusti 2016.