stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Skippa passet på Europaresan

2015-06-30

Från och med den 1 juli kan du resa utan pass inom hela Europa – inklusive Cypern, Kroatien och Storbritannien, som tidigare haft stränga passkontroller.

I maj beslutade Sveriges riksdag att svenska medborgare ska kunna resa utan pass till samtliga EU-länder från den 1 juli 2015. Tidigare gällde att svenska medborgare måste ha med sig pass för resor från Sverige till länder utanför Schengenområdet.

Schengenområdet består av 22 av EU:s medlemsländer samt de associerade medlemsstaterna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstien. Gemensamt för samtliga har varit att de inte har genomfört systematiska personkontroller vid respektive gränser.

Populära turistländer mer tillgängliga 

Passfriheten inom Schengenområdet består, men från och med 1 juli blir även Bulgarien, Cypern, Kroatien, Rumänien, Irland och Storbritannien mer lättillgängligt för svenskarna då man slopar passkravet. 

Det enda som i fortsättningen krävs vid resor inom Europa är ett nationellt ID-kort. Observera att ett vanligt körkort inte är tillräckligt. Du kan ansöka om nationellt ID-kort hos polisen.