stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Lättklätt utanför stranden kan ge höga böter

2015-06-18

Tänk till innan du kastar kläderna på solsemestern – det kan nämligen bli en kostsam historia. Konsument Europa har listat några av de regler som gäller på populära semesterorter runtom i Europa.

Många svenskar kommer säkerligen spendera en del semestertid i Spanien, Frankrike eller kanske Italien. Men se upp med ditt klädval – eller bristen på den rättare sagt.

Sedan en tid tillbaka har nämligen de tre nämnda länderna infört nya riktlinjer för hur turister får gå klädda när de lämnat stranden. Detta eftersom allt för många turister besökt restauranger, barer och affärer med nästintill inget på kroppen.

Här följer en del av klädreglerna som rör Spanien, Frankrike och Italien:

  • Den som går klädd i bikini, baddräkt eller badbyxor på gator och vägar på Mallorca, som inte ligger i direkt anslutning till stranden, kan räkna med böter på upp till cirka 5 700 kronor.
  • Kastar du delar av badutstyrseln i Barcelona kan du även där riskera böter på mellan 1 000–2 500 kronor, allt beroende på hur utmanande nakenheten är.
  • Vill du lapa sol i Paris, då gör du bäst i att besöka den artificiella stranden Seine. Det är den enda parken i staden där man får vara klädd i badkläder. Väljer man som kvinna att sola topless där kan det dock bli dyrt; det kan kosta upp till 30 000 kronor och till och med leda till fängelse.
  • Även i Italien kan det bli kostsamt att visa för mycket hud utanför badstränderna. I Riccione kan man bötfällas med uppemot 500 kronor vid "oanständig" klädsel på stadens gator. Liknande badklädesförbud gäller även i Lipari,Viareggio och Forte dei Marmi.