stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Allt fler handlar läkemedel online

2015-06-24

Många svenskar handlar läkemedel på nätet, men få känner till symbolen som visar att apoteket faktiskt är godkänt. Det visar en stor rapport som Läkemedelsverket har sammanställt. 

Bild på symbol som visar att ett nätapotek är säkert.

Förra året handlade 76 procent av svenskarna varor på internet. Av dessa handlade tio procent kosttillskott eller apoteksvaror i Sverige eller utomlands, enligt Läkemedelsverkets stora enkätundersökning om köp av receptbelagda läkemedel från osäkra källor på nätet. 

I dag finns det internetapotek i andra EU-länder som säljer receptbelagda läkemedel i samband med så kallad ”onlinekonsultation”. Det behöver inte strida mot gällande regler och förekommer även bland svenska sajter.

Få känner till symbolen

Genom att handla läkemedel från ett godkänt apotek i Sverige eller utomlands, som uppvisar den nationella apotekssymbolen, vet man att det läkemedel man har köpt är av god kvalitet. Undersökningen visar att det bara är 31 procent som känner igen symbolen, som du kan se i inledningen av artikeln. 

Godkända svenska apotek känns igen på den nationella apotekssymbolen, som varje apotek – även på internet – måste skylta med. Sommaren 2015 lanseras även en EU-gemensam symbol för internetapotek godkända i medlemsländerna. 

Här kan du läsa rapporten från Läkemedelsverket