Frågor om coronasituationen (Visa meddelande)

Kom ihåg: Alla appar har ett pris

2015-12-21

Visste du att när du laddar hem en app som framstår som gratis, betalar du i själva verket genom att bevilja tillgång till en stor mängd personuppgifter? Detta är budskapet bakom en konsumentkampanj som nyligen lanserats i Nederländerna.

Den nederländska kampanjen är ett samarbete mellan den nederländska konsumentmyndigheten Authority for Consumers & Markets (ACM), näringslivet och den akademiska världen för att öka medvetenheten kring säkerhet på nätet, särskilt bland unga. Mer information om kampanjen finns på ACM:s webbplats (på engelska).

Ett vanligt problem – inte bara i Nederländerna – är att även om du betalar lite eller ingenting alls för själva appen, är det sällan som konsumenter inser att deras personuppgifter också är en form för valuta. Kampanjens mål är att konsumenter ska fatta medvetna beslut, snarare än att de omedvetet beviljar appföretag tillgång till sina personliga uppgifter utan eftertanke.

Dina uppgifter kan säljas vidare

Även om du inte ar något att dölja och inte oroar dig för datainsamlandet i sig, är det få som tänker på att appföretagen mycket väl kan sälja dina uppgifter vidare. Alla dessa data i kombination kan i sin tur användas för att bygga konsumentprofiler som är mycket attraktiva för exempelvis marknadsförare.

Appföretagen är skyldiga att informera konsumenten om hur de ska använda dennes personuppgifter, och de måste be om konsumentens samtycke för att få tillgång till deras data – men det hjälper inte när så få faktiskt läser villkoren innan appen laddas ner.

CHECKLISTA: Innan du laddar hem en app

  • Ta reda vilken information appen vill få tillgång till. Var uppmärksam på om app-företaget vill dela din information med en tredje part.
  • Finns det några alternativ? Det kan finnas appar som kostar några kronor, men som inte kräver lika mycket information från dig.
  • Läs villkoren för appen, eller åtminstone den delen som handlar om sekretess. Läs också villkoren för de appar du använder för närvarande. Om en app du sällan använder har tillgång till mycket information, kan det vara värt att ta bort appen.
  • I vissa telefoner kan du ändra appinställningarna även efter installationen. Kolla i bruksanvisningen till din specifika telefon om detta är möjligt.