Frågor om coronasituationen (Visa meddelande)

Flygbolaget Avies har försatts i konkurs

2015-07-06

Det estniska flygbolaget Avies har försatts i konkurs. Flygbolaget har trafikerat flera rutter i Sverige samt en linje från Arlanda till Tallinn.

Flygbolaget Avies har haft problem en tid och har fått ställa in flera flygningar även innan konkurshotet. Detta sedan bolaget i vår förlorade rätten att flyga på tre sträckor i Sverige. Ett ganska stort antal svenska passagerare väntar därför på ersättning från bolaget för inställda flighter.

Avies försattes i konkurs den 26 juni, sedan svenska leverantörer inte fått betalt för sina fordringar. Dina möjligheter att få pengar tillbaka pengar för outnyttjade flygbiljetter beror främst på vilken betalningsform du har använt dig av.

Så begär du tillbaka dina pengar

Har du betalat med kreditkort kan det finnas en möjlighet att få pengar tillbaka, genom att du vänder till dig kreditgivaren. Om du har betalat med kontokort eller via internetbanken kan du vända dig till banken, men det är viktigt att göra det så snart som möjligt då tidsfristen för frivillig kortreklamation är kort.

Har du betalat biljetten på annat vis kan du vända sig till konkursförvaltaren med dina anspråk. Alla krav som uppstod tidigare än den 26 juni ska skickas in till konkursförvaltaren Veli Kraavi senast den 26 augusti. Konkursförvaltaren nås på adressen OÜ Advokaadibüroo Kraavi & Partnerid, Tatari 25, 10116 Tallinn eller via mejladressen kraaviab@kraaviab.ee

Ytterligare assistans

Konsument Europa står i kontakt med systermyndigheten ECC Estland, och är tillgängliga för kostnadsfri rådgivning. Du hittar Konsument Europas kontaktuppgifter och öppettider här. Har du frågor om själva konkursen eller konkursförfarandet går det bra att vända sig direkt till konkursförvaltaren. 

Avies webbplats fungerar fortfarande som vanligt och det verkar gå att boka biljetter. Konsumentverket och Konsument Europa avråder starkt från att köpa biljetter eftersom det inte är troligt att företaget kommer att kunna genomföra några ytterligare flygningar.