stäng

Frågor om coronasituationen

Med anledning av pandemin har vi samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor på Hallå konsuments webbplats, som är Konsumentverkets upplysningstjänst. 

Konsumentinformation med anledning av coronapandemin på Hallå konsuments webbplats

Dina rättigheter vid flygstrejk

2015-03-02

I helgen gick piloter respektive kabinpersonal vid två nordiska flygbolag ut i strejk, och protesten kan komma att utökas de närmsta dagarna. Här är dina rättigheter om du drabbas av ett inställt eller försenat flyg. 

Det är flygbolagen Norwegians och SAS piloter respektive kabinpersonal som just nu strejkar på grund av missnöje med sina respektive arbetsgivare, och ju längre strejken pågår desto fler flygpassagerare riskerar att drabbas. 

Flygpassagerares rättigheter regleras av en EU-förordning. Den gäller för hela EU samt för Norge, Island och Schweiz. Reglerna för inställda och försenade flyg gäller även när strejk är orsaken till att flyget inte går enligt tidtabellen.

Du som drabbas av en inställd flygning på grund av strejken har framförallt tre rättigheter:

  1. Rätt till ombokning eller återbetalning av biljetten.
  2. Rätt till mat och dryck.
  3. Rätt till hotell.

Tänk på att om du väljer återbetalning av biljetten så har flygbolaget inte längre någon skyldighet att betala för hotell eller mat.

Du hittar mer information om dina rättigheter i artiklarna Försenat flyg och Inställt flyg. För att ta reda på om just din flygning påverkas av strejken måste du vända dig till flygbolaget du planerar att resa med. Länkar finns i spalten intill den här sidan.