stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Det här gäller vid resa till Grekland

2015-07-22

Grekland har antagit stora sparåtgärder. Här följer uppdaterande information till dig som ska besöka landet.

Från och med måndagen den 20 juli håller samtliga banker öppet som tidigare i Grekland. Kapitalkontrollåtgärder är fortfarande giltiga men påverkar enbart konton i grekiska banker. Turister som besöker landet kan, precis som tidigare, göra kontantuttag med sina betal- och kreditkort. Maxbeloppet är det belopp som konsumenten själv kommit överens med sin bank om.

Betal- och kreditkort kan användas som vanliga betalningsmedel hos butiker/företag som har point of sale-maskiner (POS) installerade. En näringsidkare kan därför inte neka en konsument som vill göra betalningar med kort. Råkar man ändå ut för detta ombeds man rapportera det till ECC-Grekland, polisen eller turistpolisen.

Fortfarande är det inte tillåtet att göra kapital- eller kontantöverföringar från Grekland till konton i utländska banker. Enda undantaget för utbildning- eller sjukvårdskostnader.

Här kan du ta del av ytterligare information från Sveriges ambassad i Aten.