Frågor om coronasituationen (Visa meddelande)

Dags för Eurovision Song Contest i Wien

2015-05-19

Förberedelserna började för länge sedan och de mest dedikerade fansen är på plats i Wien, i väntan på årets final av Eurovision Song Contest på lördag. Ska du också kolla på plats? Här är en praktisk guide, framtagen av ECC Österrike. 

Bild på Wiener Stadthalle, där ESC arrangeras.

Eurovision Song Contest (ESC) 2015 är inte bara en höjdpunkt för österrikiska musikälskare – tävlingen och alla sidoarrangemangen lockar schlagerfans från hela Europa till Wien.

Konsument Europas systermyndighet, ECC Österrike, har samlat nyttig information för den som planerar att besöka den österrikiska huvudstaden i samband med ESC. 

Att resa

ESC har gjort det till en prioritet att ta ett ekologiskt ansvar, vilket bland annat visar sig genom att man samarbetar med det österrikiska tågbolaget ÖBB. Särskilda kombinationsbiljetter har tagits fram i samband med eventet.  

För den som väljer att resa till Wien med flyg kan det nämnas att Austrian Airlines erbjuder sina passagerare att donera till klimatskyddande projekt, i syfte att neutralisera de utsläpp som flygningen bidrar till.  

Boende i Wien

Det har tagits fram en egen bokningstjänst i förbindelse med ESC, där sista-minuten-resenärer enkelt kan hitta lediga hotellrum i Wien. En annan nyttig webbplats är österrikiska turistbyråns sajt austria.info, där du kan få tips om hotellrum, sevärdheter och restauranger.

Värt att notera är att biljetter till ESC-evenemang även kan användas som betalning i kollektivtrafiken i Wien. Biljetterna är giltiga fyra timmar innan och fyra timmar efter respektive evenemang. 

Evenemangsplatser

Tv-sändningarna utgår från Wiener Stadthalle, medan de mindre evenemangen arrangeras på olika platser runtom i staden. En lista över alla evenemangsplatser (på tyska) finns tillgänglig på den österrikiska public service-kanalen – tillika årets ESC-arrangör – ORF:s webbplats.

Förutom Wiener Stadthalle är Rathausplatz intill Wiens stadshus en plats att lägga på minnet, för det är där alla deltagarländer har sina egna paviljonger. Information om alla arrangemang som utgår därifrån finns här (på tyska). 

Biljetter finns kvar 

Det finns fortfarande biljetter kvar till åtta av de nio större ESC-showerna. Du som är intresserad uppmanas att hålla koll på ESC:s egna Facebook- och Twitter-konton för snabba uppdateringar. 

Från ESC:s sida är man mån om att hålla nere antalet biljetter som hamnar på den svarta marknaden, med anledning av att man vill skydda konsumenterna. De finns tre officiella försäljare av ESC-biljetter dit konsumenter uppmanas att vända sig. Dessa är:

Hjälp från ECC

ECC-nätverkets rese-app hjälper konsumenter som hamnar i trubbel med försäljare på utomlandsresan. Appen ger dig förslag på vanliga fraser i en handelssituation i respektive EU-land för att underlätta för dig att lösa problemet på plats och på egen hand.

Mer information om appen finns i pressmeddelandet ECC-nätverket lanserar ny rese-app.

UPPDATERING: Vissa av länkarna i artikeln är inte längre aktiva, eftersom evenemanget har genomförts (reds. anm. 2015-01-08).