stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

10 tips för surfande barn och deras föräldrar

2015-02-06

För elfte året i rad arrangeras Safer Internet Day över hela Europa den 10 februari. Målet är att få unga användare att agera säkrare och mer ansvarstagande på nätet.

Safer Internet Day (SID) är en kampanj som arrangeras av Insafe i februari varje år. Syftet är att främja en säkrare och mer medveten användning av webbaserad teknologi och produkter så som mobiltelefoner, särskilt bland barn och unga. Kampanjen samfinansieras av EU.

I samband med 2015 års Safer Internet Day, har ECC Frankrike tagit fram en lista bestående av 10 punkter som man som ung bör tänka på när man rör sig på nätet:

  1. Publicera inga bilder på dina vänner i sociala medier, utan deras medgivande.
  2. Aktivera och anpassa sekretessinställningarna i de sociala medier du använder, som Facebook.
  3. Innan du ingår något sorts avtal på internet – speciellt alla typer av abonnemang – se till att du har koll på villkoren som är förbundna med tjänsten.  
  4. Tänk på konsekvenserna innan du bestämmer dig för att olagligen ladda hem musik eller film.
  5. Läs villkoren noga innan du laddar hem en ny app på engelska, särskilt när det gäller hur de får använda din personinformation.
  6. Ta reda på mer information om och recensioner av webbshopen du har tänkt köpa de där häftiga skorna från innan du klickar klart, särskilt om företaget är baserat utomlands.
  7. Om priset verkar för bra för att vara sant, dubbelkolla med en officiell återförsäljare så att du inte råkar ut för en piratkopierad vara. 
  8. Fråga alltid dina föräldrar om lov, innan du planerar att använda deras konto- eller kreditkort. Är du under 18 år får du inte handla på kredit, och inte handla på nätet över huvud taget utan medgivande.
  9. Kolla upp roamingpriserna innan du aktiverar mobildata när du är i ett annat land.
  10. Om du skulle råka ut för ett gränsöverskridande problem, ta kontakt med ECC-kontoret i ditt hemland.

Mer information om Insafe och kampanjen Safer Internet Day finns på Insafes webbplats.