Dina rättigheter vid tyska tågstrejken

2014-11-06

Det tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns lokförare har gått ut i strejk. Till att börja med gällde strejken enbart godståg, men sedan natt till torsdag 6 november är även persontåg drabbade.

Sveriges Radio rapporterar att lokförarna har strejkat flera gånger under hösten, men nu vill man slutligen vinna den långa löne- och arbetstidskonflikten med arbetsgivaren Deutsche Bahn genom att strejka under Tysklands stora festhelg när 25-årsjubileet av Berlinmurens fall ska firas.

Om du är drabbad gäller följande rättigheter för dig som passagerare:

Försenat eller inställt tåg

Om din tågresa ställs in, eller om tågföretaget bedömer att tåget kommer att vara mer än en timme försenat till ditt resmål, ska du som resenär få välja mellan att:

  • Inte genomföra resan
  • Genomföra resan så snart som möjligt
  • Genomföra resan en annan dag

Rätt till hjälp från tågföretaget

Om tåget avgår eller beräknas komma fram för sent har du rätt till information från tågföretaget. Så fort företaget har information ska man informera resenärerna. Om resan försenas med mer än en timme ska du även få hjälp från företaget.

Kompensation

Om din resa blir försenad med mer än en timme har du rätt till kompensation. Det har ingen betydelse om resan blev försenad före eller efter resans avgång. Du har även rätt till kompensationen om din resa blir inställd och du väljer att resa med en ny ombokad resa så snart som möjligt. Observera att detta inte gäller om din försening blir mindre än en timme, eller om du informerats om förseningen innan du köpte biljetten.

Resegaranti

Många tågoperatörer har valt att ha en typ av resegaranti ifall du som resenär drabbas av förseningar. Dessa är i regel mer generösa än det grundläggande skydd som finns genom lagstiftningen på området.

Mer information finns på Kammarkollegiets webbplats.