Lufthansas piloter ut i tredagarsstrejk

2014-04-02

Vid midnatt, natten till idag onsdag, inledde flygbolaget Lufthansas piloter sin tredagarsstrejk. Hittills har 64 flygningar till och från Sverige ställts in. Ha koll på dina rättigheter och se till att använda dem om du drabbas. 

Flygpassagerares rättigheter regleras av en EU-förordning. Den gäller för hela EU samt för Norge, Island och Schweiz. Lufthansa är ett tyskt flygbolag och deras resenärer är alltså skyddade av EU-lagstiftningen. Reglerna för inställda och försenade flyg gäller även när strejk är orsaken till att flyget inte går enligt tidtabellen.

Ombokning eller pengarna tillbaka

Om ditt flyg ställs in ska flygbolaget erbjuda dig följande tre alternativ:

  • Få tillbaka kostnaden för hela den del av din biljett som du inte har kunnat utnyttja.
  • Boka om din resa så att du kommer fram så fort som möjligt.
  • Boka om din resa till ett annat tillfälle som passar dig.

Du har alltid rätt att välja mellan återbetalning och ombokning.

Service och assistans

Du har också alltid rätt till service och assistans om din flygning ställs in, det vill säga hjälp från flygbolaget. Flygbolaget ska låta dig skicka två meddelanden gratis per telefon, e-post, telex eller fax till din destinationsort.

Du ska även erbjudas gratis mat och dryck i skälig proportion till väntetiden. Om du försenas en eller flera nätter, eller om det blir nödvändigt med en längre vistelse på en annan plats än du planerat, är flygbolaget också skyldigt att bekosta övernattning på hotell för dig. Flygbolaget ska dessutom bekosta transporten mellan hotellet och flygplatsen.

Ekonomisk kompensation

Enligt EU:s regler kan du ha rätt till ekonomisk kompensation när ditt flyg ställs in eller försenas. Om den inställda eller försenade flygningen beror på så kallade extraordinära omständigheter har du inte rätt till kompensation. Vad som är extraordinärt bedöms från fall till fall.

Mer information

Som det ser ut nu ställs samtliga 64 flygningar som Lufthansa skulle genomfört till och från Stockholm och Göteborg onsdag–fredag in. Kontrollera med Lufthansa hur läget ser ut för just din flight. Du hittar mer information om dina rättigheter i artiklarna Försenat flyg och Inställt flyg. Alla länkar finns tillgängliga i spalten intill.