stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Bilister i Frankrike måste ha två alkoholmätare

2013-07-03

Varje år dör runt 4 000 personer i Frankrike i alkoholrelaterade trafikolyckor. Den franska regeringen vill nu genom ny lag minska den siffran. Från 1 juli 2012 måste alla motorfordon medföra två alkoholmätare, även motorcykel. 

Elva euro i böter utfärdas för dem som saknar detta. Alkotester av engångstyp säljs på färjor, bensinstationer, varuhus och vid Frankrikes gränser för en till två euro.

Reglerna gäller alla som kör ett motorfordon i Frankrike, utom mopedister. De gäller både turister och franska medborgare. Böter kommer inte att utfärdas förrän i november för att alla trafikanter ska hinna förbereda sig för den nya lagen.

Ska du köra motorcykel i Frankrike bör du köpa två set att ha i beredskap. Alkotesterna ska ha ett godkännande och får inte ha passerat bästföredatum. Har fordonet alkolås krävs inte separata alkotester.

Gränsen för rattfylleri är i Frankrike 0,5 promille vilket kan jämföras med Sveriges 0,2.