Spanair i konkurs

2012-01-30

Flygbolaget Spanair har den 27 januari 2012 begärt bolaget i konkurs och ställt in sina flygningar. 

Spanair håller på att slutföra ett avtal med International Air Transport Association (IATA) för att underlätta återbetalning av köpta men ännu inte utnyttjade flygbiljetter. Detta avtal kommer att låta resebyråerna återbetala hela priset till de passagerare som betalat biljetten till en resebyrå genom banköverföring eller genom kontant betalning. Under de följande dagarna kommer Spanair att informera resebyråer om förfarandet.

Alternativa flyg

Spanair är i kontakt med andra flygbolag (speciellt Vueling, Iberia och Air Europa) för att hitta alternativa lösningar som ger specialpriser till drabbade passagerare som vill flyga under de närmaste dagarna. Du hittar mer information på flygbolagens respektive hemsidor.

Om du har köpt en biljett med Spanair där flygningen utförs av ett annat flygbolag som är medlem i Star Alliance, kommer ditt flyg i princip inte att påverkas. För mer information, kontakta flygbolaget som utför flygningen.

Har du betalat resan med kort?

Passagerare som köpt sina biljetter med kreditkort direkt på Spanairs webbplats eller på en resebyrå, ska kontakta sin kortutgivare gällande återbetalning. Mer information finns på Konsumenternas vägledning för bank och försäkring.

Har du köpt en paketresa?

Du som har köpt en paketresa eller en paketliknande resa från ett svenskt reseföretag där det ingår en flygbiljett med Spanair kan vända dig till reseföretaget, som är skyldigt att boka om resan eller betala tillbaka den. Om reseföretaget inte gör detta kan du ansöka om ersättning ur företagets garanti på Kammarkollegiets webbplats.

Har du köpt enbart en reguljär flygbiljett?

Du som enbart har köpt en reguljär flygbiljett kan inte få någon ersättning enligt resegarantilagen. Eftersom Spanair endast säljer flygbiljetter omfattas inte verksamheten av resegarantilagen.

För att få hjälp med Din reklamation samt att begära ersättning för reguljära flygbiljetter, kontakta:

  • Spanairs försäljningskontor, se kontaktinformation intill den här sidan.
  • AENA-servicekontor på flygplatser i Spanien
  • Tillgängliga turistinformationskontor på flygplatser i Spanien
  • Konsumentorganisationen i Katalonien, Spanien

Du kan även få hjälp av din konsumentvägledare

Om det finns en konsumentvägledare där du bor kan denne också hjälpa dig. Du hittar konsumentvägledarna via respektive kommuns webbplats eller via Hallå konsuments webbplats.