Fotbolls-EM 2012

2012-05-22

Funderar du på att resa till fotbolls-EM för att se det svenska landslaget tävla?

Mästerskapet kommer att arrangeras under perioden 8 juni till den 1 juli i 8 städer, varav 4 i Polen och 4 i Ukraina. Matcherna i Ukraina spelas i Kiev, Kharkov, Lviv och Donetsk. Matcherna i Polen spelas i Gdansk, Warszawa, Poznan och Wroclaw.

Att få tag i en EM-biljett

Svenska fotbollsfans som har svenskt medborgarskap kan ansöka om biljetter till EM i Polen och Ukraina via uefa.com.

För att undvika problem när du köper biljetter, finns det några generella tips som är värda att följa.

 • Undersök till exempel i förväg vem som är auktoriserad återförsäljare av biljetter. Köp din biljett från officiella butiker.
 • Se alltid till att du har säljarens kontaktuppgifter.
 • Betala med kreditkort. Så du kan få dina pengar tillbaka av banken, om biljetten inte levereras enligt överenskommelse.
 • När du köper din biljett - oavsett om det är för en fotbollsmatch eller en konsert - använd ditt sunda förnuft.
 • Alltid kontrollera webbplatsen noga och läs försäljningsvillkoren innan du köper biljetterna. Om du är tveksam gällande säljarens uppgifter, köp inte biljetter där.
 • Vare sig du har läst villkoren i ett avtal eller inte, är du i regel bunden av dem. Det enda som krävs av säljaren är att han har hållit villkoren tillgängliga för dig så att du har kunnat läsa dem före exempelvis ett köp.
 • Ta reda på när och hur de levererar biljetterna så att du inte står där utanför arenan utan biljetter.
 • När du bokar din biljett, måste du lämna en del information. Dubbelkontrollera alltid om uppgifterna stämmer - även när du får din biljett.
 • Dessutom bör du vara medveten om att utländska säljare kan ta överpris när de säljer biljetter.
 • Var medveten om att du inte har någon ångerrätt enligt distansavtalslagen när du köper biljetter på nätet eller från ett fysiskt försäljningsställe. När betalning har skett är kunden därför bunden till sitt köp.
 • I vissa länder finns regleringar gällande evenemangsbiljetter på andrahandsmarknaden. I Sverige finns inga lagliga hinder mot att köpa, byta eller sälja evenemangsbiljetter i andra hand.
 • De som säljer biljetter för den ansvariga arenans/arrangörens räkning brukar i sina villkor nämna följande: ”Biljetter får endast köpas för personligt bruk och får ej användas i kommersiellt syfte.” Det innebär att biljetten inte får säljas vidare utan skriftligt medgivande. Återförsäljning (eller misstanke om försök till återförsäljning) till ett högre pris än vad som anges på biljetter medger grund för att beslagta eller makulera biljetter.
 • Om något går fel under köpet, kan du kontakta Konsument Europa med dina frågor, om du köpte din biljett från en leverantör som hör hemma i ett annat EU-land, Norge eller Island.

Köpa biljett i andra hand

I samband med stora konserter eller sportevenemang finns det möjligheter att köpa biljetter i andra hand. De annonseras ut på Internet av privatpersoner eller av webbplatser som specialiserat sig på att sälja biljetter i andra hand.

Det finns vissa risker förknippade med att köpa biljetter i andra hand. Det finns ingen garanti för att biljetten är äkta. Om evenemanget blir inställt riskerar du att inte få tillbaka pengarna. Om du har betalt ett pris utöver ordinarie biljettpris får du aldrig tillbaka mellanskillnaden.

Aktörer som säljer i andra hand kan inte ”garantera” att du kommer in på evenemanget då de inte har kontroll över system och insläpp. Idag är biljettkontrollen till i princip alla stora evenemang automatiserad vilket innebär att varje biljett avläses maskinellt. Det är inte olagligt att köpa biljetter i andra hand, men kontrollera om biljetten är personlig. Om du inte kan legitimera dig med rätt namn kan arrangören vägra släppa in dig. Auktoriserade försäljare makulerar biljetter när de har fått kännedom om att biljetterna har köpts i strid med uppställda köpvillkor.

Vissa bolag annonserar att de har biljetter till evenemang redan innan biljetterna släpps. Detta är direkt vilseledande eftersom det aldrig säljs biljetter före biljettsläppet.