Låt inte din smarta mobiltelefon orsaka höga räkningar i sommar

2011-06-14

Snart väntar semester och därmed resor för många. För att undvika höga kostnader för mobila tjänster i utlandet har kommunikationsmyndigheten PTS, Konsumentverket samt Konsumenternas tele- TV- & Internetbyrå (KTIB) tagit fram tips till dig som konsument.

UPPDATERAD 2017-05-24: Från och med den 15 juni 2017 behöver du inte betala tilläggsavgifter när du använder din mobiltelefon vid tillfällig vistelse i EU. Men det finns saker du bör tänka på. Läs mer på Post- och telestyrelsens webbplats.

När allt fler skaffar smarta mobiltelefoner (så kallade smartphones) är det extra viktigt att känna till riskerna.

När du surfar mobilt utomlands med ditt svenska abonnemang kan det bli många gånger dyrare än vid användning i Sverige. En fast avgift för datatrafik är ofta begränsad så att den bara gäller när du surfar i Sverige. Om du surfar utomlands kan det kosta hundratals kronor bara att surfa på exempelvis en dagstidnings webbplats. Att streama musik eller använda online-spel är betydligt dyrare.

En smart mobiltelefon är som en dator. Det går enkelt att surfa och snabbt bredband gör att du snabbt förbrukar mycket data. Applikationer (appar) som automatiskt uppdaterar sig kan orsaka höga kostnader. Det är därför viktigt att du tar reda på priser och villkor från din operatör och att du känner till vilka inställningar du behöver göra i din telefon för att undvika höga kostnader.

Spärr inom EU

Inom EU finns en spärr som automatiskt slår till om surfkostnaden når cirka 650 kronor. Eftersom det är så dyrt att mobilsurfa utomlands kan du nå upp till gränsen väldigt snabbt. Om du vill kunna surfa utöver denna summa behöver du meddela din operatör. Observera dock att kostnaderna kan bli väldigt höga om du tar bort spärren.

- Kreditspärren gäller endast inom EU. Tänk på att alla länder i Europa inte är med i EU. Utanför EU finns inget krav på spärrar och där kan de höga kostnaderna komma som en chock när du får räkningen. Kontakta alltid din operatör innan resan för att stämma av priser och villkor för det land du ska resa till, säger Anna Boström som är enhetschef på PTS.

- Var även uppmärksam i närheten av Sveriges gränser mot andra länder eftersom din utrustning kan koppla upp sig mot ett grannlands nät trots att du befinner dig i Sverige. Det beror på att radiosignalerna fortsätter över nationsgränserna. Du bör också se upp ombord på fartyg som ibland använder satellittelefoni vilket snabbt kan bli dyrt, säger Mattias Grafström som är VD på KTIB.

Observera att alla typer av mobilsurf utomlands snabbt kan orsaka höga kostnader. Det gäller alltså inte enbart smarta mobiltelefoner utan även då du använder dator, surfplatta eller en äldre mobiltelefon.

Tips för att undvika höga surfkostnader utomlands:

Kontrollera alltid med din operatör innan du reser vilka priser och villkor som gäller i det land du ska resa till.
Tänk på att tjänster och applikationer i din utrustning automatiskt kan använda sig av datatrafik (exempelvis e-post) utan att du ser detta. Stäng därför av dessa innan du reser utomlands för att undvika höga kostnader. Stäng av möjligheten att koppla upp dig mot en utländsk operatör (så kallad roaming) om du inte kontrollerat med din operatör vad det kommer att kosta.
Ett bra alternativ är att istället koppla upp dig mot lokala och ibland kostnadsfria nätverk på till exempel hotell och caféer i det land du reser till. Var noga med att kontrollera att det är det kostnadsfria nätverk du är uppkopplad mot. Om din utrustning inte är operatörslåst kan du även använda dig av ett lokalt kontantkort, säger Marek Andersson, jurist på Konsumentverket.

Kontaktpersoner:

Anna Boström, enhetschef vid enheten för konsumentfrågor, kommunikationsmyndigheten PTS, tfn: 073-644 55 23

Marek Andersson, jurist, Konsumentverket, tfn: 054-19 40 68

Mattias Grafström, VD, Konsumenternas tele- TV- & Internetbyrå (KTIB), tfn: 070-713 48 50.

Andreas Evestedt, kommunikationsansvarig, Konsumenternas tele- TV- & Internetbyrå (KTIB), tfn: 070-713 48 59