stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Konsument Europa varnar för Pitacassis tester på internet

2011-02-03

Konsument Europa har de senaste dagarna fått in många anmälningar mot företaget Pitacassi som står bakom webbplatser med olika typer av tester.

Många drabbade konsumenter har fått fakturor på tjänster de anser att de inte har beställt. Ofta handlar det om tester de har nått via länkar på Facebook.

Sedan i måndags har Konsument Europa fått in 52 ärenden från konsumenter som fått en faktura på en tjänst de anser att de inte har beställt.

Fakturor på flera hundra kronor

Anmälarna har klickat på en länk till ett test, till exempel ett personlighetstest, svarat på några frågor och sedan fyllt i sitt personnummer för att få ett resultat. Ingen av anmälarna har varit medveten om att tjänsterna kostar pengar. Trots det har de fått fakturor på flera hundra kronor.

Anmälningarna handlar framför allt om två webbplatser.

  • mypersonalitytest.info
  • dictatortest.info

Konsument Europa vet inte om Pitacassi står bakom fler webbplatser med liknande upplägg och innehåll, men uppmanar nu konsumenter att vara försiktiga när de är inne på den här typen av webbplatser. Uppge inte personuppgifter som personnummer eller mobiltelefonnummer på okända webbplatser.

Om du har fått en faktura från Pitacassi

Du behöver aldrig betala för en tjänst som du inte har beställt. Om du har fått en faktura som gäller en internettjänst du inte har beställt ska du bestrida fakturan. Det innebär att du skriver till företaget och berättar att du anser att fakturan är felaktig. Företaget måste kunna bevisa att du är skyldig att betala.

Mall för att bestrida faktura

I rutan intill den här artikeln hittar du en mall du kan använda för att bestrida en faktura. Fyll i den så att den passat ditt ärende och skicka den till företaget.