stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Inga chockräkningar för dataroaming på semestern i Europa

2011-05-27

Du som surfar i annan EU-medlemsstat behöver inte oroa dig för höga räkningar när du surfar på webben med mobila nät via en mobiltelefon eller dator när du är utomlands i EU.

EU:s roaming-regler, sätter automatiskt en dataroaming gräns på 50 €, om du inte har valt en annan högre eller lägre gräns. Sedan den 1 juli 2010 föreskriver roaming-förordningen att:

  • Operatörerna måste ha en månatlig gräns för dataroaming på € 50. Konsumenter kan även välja en annan gräns om de erbjuds detta av operatören eller välja bort skyddsåtgärderna helt.
  • Operatörerna är skyldiga att skicka användare en varning när de når 80% av sin gräns. Operatören stänger den mobila Internet-anslutning när gränsen har uppnåtts, om inte kunden har uppgett att de vill fortsätta.
  • Priserna för mobilsamtal utomlands kommer att reduceras ytterligare 2011 med ett högsta pris på 0,35 € per minut för ringda samtal och € 0,11 per minut för mottagna samtal.
  • Den maximala kostnaden dataroaming minskar från € 1 till € 0,80 per MB.
  • Ta emot ett e-postmeddelande vid roaming kommer att bli gratis.