stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Fotbolls-EM 2012

2011-12-19

Funderar du på att resa till Polen och Ukraina för att se det svenska landslaget tävla i fotbolls-EM 2012?

Att få tag i en EM-biljett

Svenska fotbollsfans som har svenskt medborgarskap kan ansöka om biljetter till EM i Polen och Ukraina antingen via uefa.com.com.

Från och med nu och fram till den 15:e februari 2012, kl 23.59 kan du ansöka om att få köpa biljetter till Sveriges gruppspelsmatcher samt de eventuella slutspelsmatcherna. Biljettansökan är ett samarbete mellan Svenska Fotbollsförbundet och UEFA. Den som söker måste vara svensk medborgare och minst 18 år. En ansökan kan göras för max 4 personer per match och alla biljetter är personliga. De uppgifter som krävs för att kunna göra en ansökan är: Namn, adress, passnummer, e-postadress, telefonnummer till samtliga i ansökan.


För att undvika problem när du köper biljetter, finns det några generella tips som är värda att följa.

 • Undersök exempel i förväg vem som är auktoriserad återförsäljare av biljetter. Köp din biljett från den officiella butiker.
 • Se alltid till att du har säljarens kontaktuppgifter.
 • Betala med kreditkort. Så du kan få dina pengar tillbaka av banken, om biljetten inte levereras enligt överenskommelse.
 • När du köper din biljett - oavsett om det är för en fotbollsmatch eller en konsert - använd ditt sunda förnuft.
 • Alltid kontrollera webbplatsen noga och läs försäljningsvillkoren innan du köper biljetterna. Om du är tveksam gällande säljarens uppgifter, köp inte biljetter där.
 • Vare sig du har läst villkoren i ett avtal eller inte, är du i regel bunden av dem. Det enda som krävs av säljaren är att han har hållit villkoren tillgängliga för dig så att du har kunnat läsa dem före exempelvis ett köp.
 • Ta reda på när och hur de levererar biljetterna så att du inte står där utanför arenan utan biljetter.
 • När du bokar din biljett, måste du lämna en del information. Dubbel alltid kontrollera om uppgifterna stämmer - även när du får din biljett.
 • Dessutom bör du vara medvetna om att utländska säljare kan ta överpris när de säljer biljetter.
 • Var medveten om att du inte har någon ångerrätt enligt distansavtalslagen när du köper biljetter på nätet eller från en fysisk försäljningsställe. När betalning har skett är Kunden därför bunden sitt köp.
 • I vissa länder finns regleringar gällande evenemangsbiljetter på andrahandsmarknaden. I Sverige finns inga lagliga hinder mot att köpa, byta eller sälja evenemangsbiljetter i andra hand.
 • De som säljer biljetter för den ansvariga arenans/arrangörens räkning brukar i sina villkor nämna följande: ”Biljetter får endast köpas för personlig bruk och får ej användas i kommersiellt syfte.” Det innebär att biljetten inte får säljas vidare utan skriftligt medgivande. Återförsäljning (eller misstanke om försök till återförsäljning) till ett högre pris än vad som anges på biljetter medger grund för att beslagta eller makulera biljetter.
 • Om något går fel under köpet, kan du kontakta Konsument Europa med dina frågor, om du köpte din biljett från en leverantör som hör hemma i ett annat EU-land, Norge eller Island.

Köpa biljett i andra hand

I samband med stora konserter eller sportevenemang finns det möjligheter att köpa biljetter i andra hand. De annonseras ut på Internet av privatpersoner eller av webbplatser som specialiserat sig på att sälja biljetter i andra hand.

Det finns vissa risker förknippade med att köpa biljetter i andra hand. Det finns inte garanti för att biljetten är äkta. Om evenemanget blir inställt riskerar du att inte få tillbaka pengarna. Om du har betalt ett pris utöver ordinarie biljettpris får du aldrig tillbaka mellanskillnaden.

Aktörer som säljer i andra hand kan inte ”garantera” att du kommer in på evenemanget då de inte har kontroll över system och insläpp. Idag är biljettkontrollen till i princip alla stora evenemang automatiserad vilken innebär att varje biljett avläses maskinellt. Det är inte olagligt att köpa biljetter i andra hand, men kontrollera om biljetten är personlig. Om du inte kan legitimera dig med rätt namn kan arrangören vägra släppa in dig. Auktoriserade försäljare makulerar biljetter när de har fått kännedom om att biljetterna har köpts i strid med uppställda köpvillkor.

Vissa bolag annonserar att de har biljetter till evenemang redan innan biljetterna släpps. Detta är direkt vilseledande eftersom det aldrig säljs biljetter före biljettsläppet.