stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Allt vanligare att spela spel på nätet

2011-04-01

Spellagstiftningen varierar mycket mellan EU:s medlemsländer. I vissa är hasardspelande begränsat eller till och med förbjudet, medan andra har öppnare marknader för detta.

I Sverige får bara svensklicensierade företag erbjuda och marknadsföra nätspel. Svenska spel har monopol på vadslagning och pokerspel på nätet, och ATG har monopol på trav. I vårt land är nämligen spelmarknaden i första hand reserverad för icke-vinstdrivande organisationer.

I medlemsländerna finns alltså olika regler för allt som rör spel – licensiering, marknadskommunikation, identifiering av kunder, betalning, skydd mot spelberoende, skydd för minderåriga spelare, kanalisering av intäkter, hantering av olicensierade webbplatser, gränsöverskridande samarbete, penningtvätt och bedrägerier.

För att få inblick i EU-ländernas olika bestämmelse på dessa områden inledde kommissionen den 24 mars ett samråd om en grönbok om nätspel i EU. Syftet är främst att skapa en bild av situationen på EU:s marknad för nätspel och av lagstiftningen i EU-länderna.