Allt vanligare att spela spel på nätet

2011-04-01

Spellagstiftningen varierar mycket mellan EU:s medlemsländer. I vissa är hasardspelande begränsat eller till och med förbjudet, medan andra har öppnare marknader för detta.

I Sverige får bara svensklicensierade företag erbjuda och marknadsföra nätspel. Svenska spel har monopol på vadslagning och pokerspel på nätet, och ATG har monopol på trav. I vårt land är nämligen spelmarknaden i första hand reserverad för icke-vinstdrivande organisationer.

I medlemsländerna finns alltså olika regler för allt som rör spel – licensiering, marknadskommunikation, identifiering av kunder, betalning, skydd mot spelberoende, skydd för minderåriga spelare, kanalisering av intäkter, hantering av olicensierade webbplatser, gränsöverskridande samarbete, penningtvätt och bedrägerier.

För att få inblick i EU-ländernas olika bestämmelse på dessa områden inledde kommissionen den 24 mars ett samråd om en grönbok om nätspel i EU. Syftet är främst att skapa en bild av situationen på EU:s marknad för nätspel och av lagstiftningen i EU-länderna.