stäng

Frågor kring coronaviruset

Samlad information om vad som gäller kring resor, beställda varor och evenemang finns på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument webbplats. Konsument Europa är en del av Hallå konsument. 

Konsumentinformation med anledning av coronaviruset på Hallå konsuments webbplats

Nu kan du ta med favoritserien på utlandssemestern

2018-03-29

Från och med 1 april kommer du kunna använda dina digitala betaltjänster på film, sport, e-böcker, spel och musik när du är på resande fot inom EU.

Den nya lagstiftningen innebär att alla svenska konsumenter kan använda sina onlinetjänster på samma sätt när de reser inom EU som när de befinner sig i Sverige. Exempelvis kommer du som har ett Netflix-konto kunna se dina favoritserier med samma förutsättningar på semestern i EU som hemma i Sverige.

Alla operatörer med betaltjänster som Netflix, Viaplay, HBO, Storytel och Spotify med flera, behöver följa de nya reglerna. Operatörer med gratistjänster, till exempel SVT Play, kan välja om deras tjänster ska kunna användas över gränserna inom EU.

Leverantörer av innehållstjänster online kommer också att gynnas av de nya reglerna eftersom de inte längre kommer att behöva förvärva licenser för andra territorier dit deras abonnenter reser.

Fakta portabilitet inom EU

  • Det uppskattas att minst 29 miljoner människor, eller 5,7 % av konsumenterna i EU, skulle kunna använda gränsöverskridande portabilitet och under 2020 skulle upp till 72 miljoner människor kunna använda det.
  • Nästan 60 % av unga européer säger att möjligheten att resa med sina abonnemang är en viktig faktor när de väljer att abonnera på onlinetjänster.

Mer information

Pressmeddelande från EU-kommissionen

Faktablad om portabilitet inom EU

Nyhet: Ta med dig favoritserien på semestern nästa år (från 2017-02-27)