Ta med dig favoritserien på semestern nästa år

2017-02-27

UPPDATERAD 2017-06-02. Orolig att missa senaste avsnittet på favoritserien under utlandssemestern? Du kan vara lugn. I alla fall om du ska ut och resa inom EU nästa år.

Kvinna på stranden med surfplatta.

I början av 2018 kommer du kunna utnyttja dina digitala betaltjänster på film, sport, e-böcker, spel och musik när du är på resande fot inom EU. Den 18 maj antog Europaparlamentet regler som ska göra det möjligt för prenumeranter av olika filmtjänster på nätet att se film och sina favoritserier även när de befinner sig på resande fot inom EU.

Den nya lagstiftningen innebär att alla europeiska konsumenter kommer kunna använda sina onlinetjänster på samma sätt när de är ute och reser inom EU som hemma. Exempelvis kommer du som har ett svenskt Netflix-konto kunna se dina favoritserier med samma förutsättningar på semestern i Grekland som hemma i Sverige.

Kommer jag kunna använda alla digitala tjänster?

Alla operatörer med betalningstjänster, till exempel Netflix, Viaplay, HBO, Storytel och Spotify med flera, kommer att behöva följa de nya reglerna. Operatörerna har nio månader på sig att förbereda sig för tillämpningen av de nya reglerna. Operatörer med gratistjänster, till exempel SVT Play, kommer att ha möjlighet att välja om deras tjänster ska kunna användas över gränserna inom EU.

Fakta: Så här använder svenskarna internet

Källor: Pressmeddelande från EU-kommissionen, Pressmeddelande från BEUC