Kontroll avslöjar brister på resejämförelsesajter

2017-04-10

Var tredje sajt visar inte rätt pris. Var femte sajt lockar med erbjudanden som inte existerar. Det visar en granskning av 352 jämförelsesajter som konsumentmyndigheter inom EU gjort.

Konsumentverket har deltagit i granskningen och tittat närmare på tio sajter.

– Jag såg framför allt att det är oklart hur rankningen av sökresultat på resesajterna tas fram. Om rankningen sker utifrån "populäraste" eller "bästa" vill man ju som konsument veta att det verkligen är en riktig bedömning av kvaliteten. Nu är det på många ställen väldigt oklart hur bedömningen går till, säger Sanna Jonasson, jurist på Konsumentverket.

Dessutom saknar många sajter viktig information som e-postadress, organisationsnummer och momsregistreringsnummer, trots att det är lag på att det måste stå på webbsidan.

28 länders motsvarigheter till Konsumentverket deltog i den gemensamma granskningen. Sammanlagt tittade de på 352 sajter, främst inom rese- och semesterbranschen. Det är webbtjänster som jämför utbud och priser för hotellrum, flyg-, tåg- och båtbiljetter samt hyrbilar, oftast sajter som innehåller en kombination av flera saker.

Läs hela pressmeddelandet på Konsumentverkets webbplats

Läs det gemensamma pressmeddelandet från EU-kommissionen på EU:s webbplats

Läs Konsument Europas artikel "Håll koll på priset när du bokar semesterresan"