Problem med flyget?

När du drabbas av försenat, inställt eller överbokat flyg kan du ha rätt till hjälp från flygbolaget och även rätt till ekonomisk kompensation. 

Räkna ut din rätt till ersättning med Flygkalkylatorn
Dölj lavinmeddelandet

3 goda digitala nyheter på gång i Europa

2017-06-13

Vill du kunna utnyttja dina digitala tjänster på film, musik och böcker även under semestern? Då finns det tre nyheter att se fram emot kommande semestrar i Europa. Portabilitet, fritt wifi och sänkt moms på e-böcker är på gång inom EU.

Tidigare i år rapporterade Konsument Europa om att portabilitet för digitala betaltjänster inom EU är på gång. Förra månaden blev det klart då EU-kommissionen, ministerrådet och parlamentet enades om gemensamma regler för portabilitet.

De nya reglerna innebär att du från och med starten av 2018 kommer du kunna utnyttja dina digitala betaltjänster på e-böcker, film, sport, spel och musik när du är på resande fot inom EU. Exempelvis kommer du som har ett svenskt Netflix-konto kunna se dina favoritserier under samma förutsättningar på semestern i Grekland som hemma i Sverige.

Skulle ditt data ta slut när du semestersurfar kan du inom en snar framtid koppla upp dig på närmaste wifi4EU. I början av juni meddelade nämligen EU-kommissionen om sina planer på gratis wifi i parker, torg, bibliotek och andra offentliga byggnader runt om i Europa. Kommande två åren har EU avsatt 120 miljoner euro till wifi-investeringen.

Du som brukar ladda ner böcker kan dessutom inom kort förvänta dig en prissänkning på e-böcker. I början av juni gick EU-parlamentet med på att sänka momssatsen för e-böcker.

Vill du veta mer?