3 goda digitala nyheter på gång i Europa

2017-06-13

Vill du kunna utnyttja dina digitala tjänster på film, musik och böcker även under semestern? Då finns det tre nyheter att se fram emot kommande semestrar i Europa. Portabilitet, fritt wifi och sänkt moms på e-böcker är på gång inom EU.

Tidigare i år rapporterade Konsument Europa om att portabilitet för digitala betaltjänster inom EU är på gång. Förra månaden blev det klart då EU-kommissionen, ministerrådet och parlamentet enades om gemensamma regler för portabilitet.

De nya reglerna innebär att du från och med starten av 2018 kommer du kunna utnyttja dina digitala betaltjänster på e-böcker, film, sport, spel och musik när du är på resande fot inom EU. Exempelvis kommer du som har ett svenskt Netflix-konto kunna se dina favoritserier under samma förutsättningar på semestern i Grekland som hemma i Sverige.

Skulle ditt data ta slut när du semestersurfar kan du inom en snar framtid koppla upp dig på närmaste wifi4EU. I början av juni meddelade nämligen EU-kommissionen om sina planer på gratis wifi i parker, torg, bibliotek och andra offentliga byggnader runt om i Europa. Kommande två åren har EU avsatt 120 miljoner euro till wifi-investeringen.

Du som brukar ladda ner böcker kan dessutom inom kort förvänta dig en prissänkning på e-böcker. I början av juni gick EU-parlamentet med på att sänka momssatsen för e-böcker.

Vill du veta mer?