Problem med flyget?

När du drabbas av försenat, inställt eller överbokat flyg kan du ha rätt till hjälp från flygbolaget och ekonomisk kompensation.

Ta reda på dina rättigheter och räkna ut din ersättning med Flygkalkylatorn
Dölj lavinmeddelandet

Export är lika med jobb enligt rapport

2015-08-21

En välfungerande inre marknad är A och O för EU:s konkurrenskraft i en global marknad, enligt en ny rapport. Bara i Sverige bidrar export till länder utanför EU med 763 000 jobb.

EU-företag exporterar nästan lika mycket som Kina till resten av världen och i Sverige uppgår företagens export till länder utanför EU till 98 miljarder euro per år. Detta går att läsa i EU-kommissions nya rapport EU Exports to the World: Effects on employment and income (på engelska).

Sammanlagt bidrar exportnäringen inom EU-länderna till 31 miljoner jobb inom medlemsstaterna och ytterligare 19 miljoner jobb utanför EU. I Sverige innebär detta att 763 000 jobb – eller ett av fem arbetstillfällen i landet – är beroende av export av varor och tjänster till länder utanför EU.

Exportjobb ger bättre betalt

De jobb som exportnäringen inom EU ger är i genomsnitt bättre betalda än i resten av ekonomin. De flesta människor som har exportrelaterade arbeten är medelutbildade, men EU:s export skapar möjligheter för både kvalificerad och okvalificerad arbetskraft. Mer än hälften av arbetstillfällena finns inom tjänstesektorn.

Mer information, samt rapporten i sin helhet, finns tillgänglig på EU-kommissionens webbplats (på engelska).