Allmänna råd om piratkopior

Uppdaterad: 2017-03-15

Handlar du på internet är det viktigt att kontrollera äktheten. Och kom ihåg – piratkopior är i regel olagliga. 
  • Ta reda på fakta om företaget. Är företagets namn, gatuadress, e-postadress, telefonnummer samt det land där företaget finns utsatta på webbplatsen? Kolla upp företaget via några internetsökningar. Läs på olika forum om andra konsumenters upplevelser av företaget.
  • Läs igenom villkoren noga – vad accepterar du för köpevillkor?
  • Avstå från köp där kvalitén, priset eller försäljningsmetoden gör dig misstänksam. Är varan orimligt billig i jämförelse med priset i till exempel Sverige, så kan man anta att den inte är äkta. Du kan även försöka kontakta rättighetshavaren för att kolla om det är en godkänd återförsäljare.
  • Är totalpriset angivet inklusive porto-, expeditionsavgift och eventuella tullavgifter? Slutsumman kan annars bli högre än vad du trodde.
  • Kontrollera vad som gäller ångerrätt, reklamationer och garantier.
  • Spara alltid orderbekräftelse, kvitto och ta även skärmdumpar under köpet.
  • Köp inte kända märkesvaror som saluförs på stranden eller på gator och torg. Det som verkar vara ett fynd kan i slutändan kosta betydligt mer än det smakar. Piratkopian kan bli dyrare än originalet om du tvingas att betala höga böter.

Ingen garanti för produktsäkerhet

Som konsument har du ingen garanti för vad förfalskningen som du köper innehåller. Många förfalskade produkter uppfyller inte säkerhetskraven och är därför direkt farliga som till exempel piratkopior av läkemedelsprodukter.

Vidare kan en leksak till exempel vara farlig för barn om den lätt går sönder. Piratkopierade leksaker uppfyller sällan de säkerhetskrav som annars ställs, och om leksakerna lätt går sönder eller tappar delar kan de vara direkt livsfarliga för barn.

Anmäl piratkopior i annonser

Många säljsajter samarbetar med flera stora varumärkesägare för att förhindra spridning av falska märkesprodukter. Anmäl annonsen till varumärkesägaren/rättighetsinnehavaren om den innehåller en piratkopierad vara.