Investeringsbedrägeri

Uppdaterad: 2016-02-03

Bedrägeriet börjar med att bedragarna kontaktar dig och utger sig för att vara placeringsrådgivare.

De påstår sig arbeta för seriösa företag, gärna med adress i kända finanskvarter. Först etablerar de en personlig kontakt för att senare utnyttja svaga punkter och övertala till snabba beslut. De har tillgång till webbsidor, visitkort och påkostade broschyrer för att kunna framstå som seriösa och ser till att ha trovärdiga svar på alla frågor.

Ofta handlar det om större summor som ska investeras i företag med lysande framtidsutsikter. Företagen kan redan vara nedlagda eller har de aldrig existerat. Det finns inga möjligheter till vinst.

Konsument Europas råd till dig

  • Berätta inte om dig själv eller om din ekonomi.
  • Om erbjudandet verkar för bra för att vara sant så är det troligtvis det.
  • Var försiktig om du inte har hört talats om företaget som kontaktar dig eller om du har inte hört talas om placeringen de erbjuder.
  • Var försiktig om det saknas årsredovisningar och delårsrapporter.

Läs om hur investeringsbedrägerier fungerar och vad du kan göra för att skydda dig på Finansinspektionens webbplats, se länk intill den här sidan.

Hör av dig till Finansinspektionen om du kommer i kontakt med bolag som du uppfattar som oseriösa. De samarbetar med tillsynsmyndigheter i hela världen och de flesta tillsynsmyndigheter har varningslistor och information om investeringsbedrägerier.