Frågor och svar om Air Berlins konkurs

2017-08-18

UPPDATERAD 2017-10-12. Sedan flygbolaget Air Berlin ansökt om konkurs* har oroliga konsumenter som flugit eller ska flyga med bolaget hört av sig till Konsument Europa och Hallå konsument. Här är svaren på de vanligaste frågorna vi får om bolaget just nu.

Kommer mitt flyg med Air Berlin att ställas in?

Svar: Air Berlin meddelar på sin webbplats att de inte kommer utföra några flygningar efter den 28 oktober 2017 på grund av det pågående konkursförfarandet.Har du en inbokad flygning efter detta datum finns alltså en risk att din flygning kommer att ställas in.

Det finns i dagsläget ingen information om att flygningar till och med 28 oktober kommer påverkas.

Kan jag avboka min flygbiljett med Air Berlin och få pengar tillbaka?

Svar: Har du inget avbeställningsskydd har du ingen rätt att få hela summan tillbaka för din flygbiljett. Vanligtvis har du rätt att få tillbaka pengar för skatter och avgifter som ingår i biljetten, men på grund av gällande konkursregler i Tyskland meddelar Air Berlin att de i nuläget är förhindrade att återbetala skatter och avgifter för biljetter som avbokas.

Har du betalat din resa med kredit- eller kontokort kan du ha ett avbeställningsskydd i din kortförsäkring. Du kan även kolla om det ingår avbeställningsskydd i din hemförsäkring. Oftast brukar det säljas som ett tillägg. I villkoren för din hemförsäkring kan du läsa om vad som gäller för dig.

Mitt flyg har blivit inställt – kan jag få pengarna tillbaka?

Svar: Enligt informationen på Air Berlins webbplats kan du som drabbas av inställt flyg och som bokat dina flygbiljetter efter 15 augusti få din biljett återbetald. Vänd dig till flygbolaget med ditt krav för återbetalning av biljetten.

Tyvärr är flygbolaget på grund av konkursregler hindrad att återbetala biljetter till passagerare som bokat flyg före 15 augusti 2017.

Jag har skickat/ska skicka in ett krav till flygbolaget. Finns det någon möjlighet att få ersättning från bolaget nu när de ansökt om konkurs?

Svar: I dagsläget kan Air Berlin inte betala ut kompensation. Det beror på gällande konkursregler i Tyskland där bolaget har sitt säte. Du som drabbas av inställt flyg och har bokat efter den 15 augusti kan däremot få din biljett återbetald.

Du som har ett ersättningskrav för en flygning ska skicka in ditt krav till konkursförvaltaren. Vem det blir är ännu inte fastställt, men vi uppdaterar den här sidan med adressuppgifter när vi fått information om vem som kommer vara konkursförvaltare för bolaget. Om du får ersättning eller inte beror på konkursboets ekonomi.

Du som ännu inte har skickat in ditt krav ska först och främst skicka in din reklamation till Air Berlin via deras webbformulär. Spara en kopia på din reklamation och skicka sedan dina handlingar till konkursförvaltaren.

Vad händer om flygbolaget går i konkurs och mina biljetter inte kan användas? Kan jag få pengarna tillbaka?

Svar: Om du enbart har köpt en reguljär flygbiljett så har du inte något skydd vid konkurs. Om du får ersättning eller inte beror på konkursboets ekonomi.

Om du har betalat biljetten med kort kan du kontakta kortutgivaren och göra en kortreklamation. Har du betalat med kreditkort så har du ett extra skydd enlig konsumentkreditlagen. För kontokort gäller andra regler så kontakta din bank för att höra vilka villkor som följer med ditt kort.

Om du har köpt en paketresa från ett svenskt reseföretag och flygbolaget går i konkurs ska du vända dig direkt till reseföretaget. De måste boka om resan eller betala tillbaka kostnaden för den. Om reseföretaget inte gör det kan du kontakta Kammarkollegiet som hanterar ärenden gällande resegarantin.

Det går fortfarande att boka resa med Air Berlin. Vågar man göra det?

Svar: Ja, du kan fortfarande boka, men ha i åtanke om problem uppstår så kommer du sannolikt att inte få någon kompensation eller ersättning.

Mer information

Läs mer om vad som gäller när du drabbas av flygbolag i konkurs

Vanliga frågor och svar på Air Berlins webbplats

*Ärendet hanteras av domstolen Amtsgericht Charlottenburg, referensnummer 36a IN 4301/17.